Content Analysis of Learning Classifications of Foodservice and Culinary Majors

외식조리전공의 학문분류에 대한 내용분석

  • Han, Kyung-Soo (Dept. of Foodservice & Culinary Management, Kyonggi University) ;
  • Shin, Sun-Hwa (Dept. of Foodservice & Culinary Management, Graduate School, Kyonggi University)
  • 한경수 (경기대학교 외식조리학과) ;
  • 신선화 (경기대학교 대학원 외식조리관리학과)
  • Received : 2010.01.20
  • Accepted : 2010.03.19
  • Published : 2010.03.30

Abstract

The principal objective of this study was to compare domestic and foreign learning(science) classification systems for foodservice and culinary majors, and to identify any problems with the domestic learning classification system. This study entailed a comparison of domestic and foreign versions of scientific systems addressing hospitality management. This study involved content analysis, which proved to be a useful method for comparing secondary data, and was used to evaluate the science classification systems of the Korea Research Foundation, Korea Science and Engineering Foundation(Korea), National Science Foundation, Oracle Corporation(America), Natural Science and Engineering Research Council(Canada) and the Australian Bureau Of STATISTICS(Australia). As a result, the Korean classification systems were identified as being based on a hierarchical stepwise system, whereas those of other countries were classified on the basis of nominal classifications. The initial research conducted in this study lays the groundwork for effective learning classifications for foodservice and culinary majors in the future.

본 연구의 목적은 외식조리전공의 국내 학문분류체계의 문제점을 파악하고, 국내 및 국외 학문분류체계를 비교하는데 있다. 국내 외 비교는 외식산업 경영 학문에 초점을 맞춰 비교하고자 하였다. 본 연구에서는 2차 자료를 이용한 연구에서 유용한 내용분석 방법이 적용되어 국내의 한국학술진흥재단과 한국과학재단, 국외의 미국 국립과학재단(National Science Foundation)과 오라클사(Oracle Corporation), 캐나다의 NSERC(Natural Science and Engineering Research Council), 호주 통계청(Australian Bureau of Statistics)을 분석하였다. 분석 결과, 외식조리 관련전공의 국내의 분류체계는 단계별 계층적 차이에 근거하여 명시되어 있었고, 국외는 대등한 조건의 명칭적 분류로 명시되어 있었다. 본 연구는 향후 외식조리 관련 전공의 효과적인 학문적 분류를 위한 최초의 연구로서 의미가 있다.

Keywords