DOI QR코드

DOI QR Code

Intake of Processed Food and Perceptions of Food Labeling in Middle School Students

중학생의 가공식품 섭취 실태와 식품표시에 대한 인식

  • Goh, Eun-Kyung (Dept. of Home Economics Education, Wonkwang University) ;
  • Park, Eun-Sook (Dept. of Home Economics Education, Wonkwang University)
  • 고은경 (원광대학교 사범대학 가정교육과) ;
  • 박은숙 (원광대학교 사범대학 가정교육과)
  • Received : 2009.12.18
  • Accepted : 2010.02.19
  • Published : 2010.02.28

Abstract

The purpose of this study was to investigate intakes of processed food and use and understanding of food labeling by middle school students in the Chonbuk area. Self-administered questionnaires were completed by 912 middle school students. Questionnaires included questions regarding general characteristics of the students, intakes of processed food, perception of food labeling, and knowledge of food labeling. Data were analyzed by SPSS 11.5 statistical software. Significant differences between genders were tested by the $x^2$-test and the t-test. The frequency of processed foods being consumed at least two times per day was 31.0%, once a day was 30.5%, once a week was 26.0%, and eating rarely was 12.5%. Most frequently consumed processed foods were milk and milk products, bread and biscuits, and candy and chocolates. When the subjects bought processed foods, they read the general facts 3.1 out of 5.0 points, where the scores for females (3.2) were higher than the males (3.0) at p<.001. The subjects read the nutrition facts 2.7 out of the 5.0 points, and the scores of the females (3.0) were again higher than the males (2.5) at p<.001. The subjects recognized the necessity of general facts(3.5) and nutrition facts(3.4) of food labeling, but, only 33.9% of the subjects had received food labeling education. The accuracy rate of the food labeling knowledge of the subjects was not high, the accuracy rate ranged from 19.3% to 76.8%. Therefore, it is necessary to develop school programs for middle school students to provide education on processed foods, food labeling, general facts and nutrition facts.

Keywords

References

  1. 권광일, 박소현, 이준형, 김지영, 유광수, 이지선, 김서영, 성현이, 남혜선, 김종욱, 이혜영, 박혜경, 김명철. (2007). 시판 가공식품의 영양표시 실태 조사. 대한지역사회영양학회지, 12(2), 206-213.
  2. 김동순. (2002). 식품영양표시에 대한 중학생과 학부모의 인지도와 이용 실태. 대한영양사협회학회지, 8(3), 301-310.
  3. 김동순, 이정원. (2002). 가공식품의 영양표시에 대한 중학생과 학부모의 이용 및 인지도 실태. 대한영양사협회학술지, 8(3), 301-310.
  4. 김은정, 나현주, 김영남. (2007). 가공식품의 식품첨가물에 대한 중학생의 인식 및 구매 행동. 한국생활과학회지, 16(1), 205-218.
  5. 김진숙. (2005). 중학교 기술⋅가정교과의 「식생활 단원」에 대한 학생들의 인식과 활용 정도에 따른 식행동 관련 요인 비교⋅분석. 중앙대학교 석사학위논문
  6. 김향숙, 백수진, 이경애. (1999). 식품표시에 대한 소비자의 인식 및 이용 실태. 한국품영양학회지, 28(4), 948-953.
  7. 박선성, 김나영, 한명주. (2008) 중학생의 가공식품에 대한 선호도와 식품⋅영양표시에 대한 인식도. 한국조리과학회지, 24(2), 164-173.
  8. 박혜련, 민영희, 정해랑. (1995). 식품의 영양표시제도 정착을 위한 기초조사(Ⅱ). 한국식생활문화학회지, 10(3), 175-184.
  9. 보건복지부. (2006). 2005 국민건강⋅영양조사 「영양부문」결과보고서
  10. 식품과학용어사전. (2006). 서울: 광일문화사.
  11. 식품위생법시행규칙 제6조. (2009. 8. 12 개정)
  12. 식품위생법 제11조. (2009. 8. 7 개정)
  13. 식품의약품안전청. (2009) 식품 등의 표시기준 (고시 제2009-218호)
  14. 오세인, 김옥선, 장영애. (2007). 식품유형별 시판 가공식품의 영양표시 실태조사. 영양표시 실태조사. 대한영양사협회 학술지, 13(2), 123-137.
  15. 오세인, 장영애. (2004). 시판 가공식품의 영양성분 및 영양 강조 표시 실태에 대한 연구. 한국조리과학회지, 20(1), 100-111.
  16. 이강자, 이윤희. (2004). 주부들의 식생활과 식품영양표시 제도의 이용 실태에 관한 연구. 동아시아식생활학회지, 14(2), 161-174.
  17. 이상혁, 이용순, 김성식, 김진수, 성철, 이기훈, 임공희, 이기영,이은영, 김대년, 이정원, 김유미. (2008). 중학교 기술 ⋅가정. 서울: (주)두산
  18. 이정원, 김동순. (2003). 중학생과 학부모의 가공식품에 대한 인지도가 식품표시의 이용에 미치는 영향. 대한영양사회학술지, 9(3), 185-196.
  19. 이주인, 김정현, 정인경. (2008). 청소년의 식품영양표시에 대한 인식 및 활용 실태. 한국지역사회생활과학회지, 19(4), 559-568.
  20. 임현슬, 김향숙. (1998). 중등학교 여교사의 가공식품 식품표시 이용 실태 및 영양표시에 대한 인식. 한국식품영양과학회지, 27(4), 765-774.
  21. 장순옥, 이옥희, 이경실. (2008). 초등학교 5학년 아동의 가공식품 섭취와 영양표시 교육의 효과. 대한영양사협회학술지, 14(2), 166-175
  22. 정복미, 최일수. (2003). 전남 여수지역 청소년들의 비만도와 식생활 습관에 관한 연구. 대한지역사회영양학회지, 8(2), 60-65.
  23. 정해랑. (2001). 영양표시 제도의 국내외 동향. 한국유통학회 학술대회 발표논문집, 127-142.
  24. 정해랑. (2003). 건강기능식품과 식품표시. 식품산업과 영양, 8(2), 60-65.
  25. 정혜열, 장경자. (2004). 인천지역 학교급식 영양사의 가공포장식품 영양표시에 대한 인식. 대한지역사회영양학회지, 9(5), 636-643.
  26. 정흔희. (2005). 고등학생의 식품영양표시에 대한 이해와 이용실태. 전남대학교 교육대학원 석사학위논문.
  27. 조수희, 유현희. (2007). 여고생의 영양 지식, 식태도, 식습관 및 식품영양표시에 대한 인식. 대한지역사회영양학회지, 12(5), 519-533.
  28. 최정숙, 전혜경, 황대용, 남희정. (2005). 주부의 식품 안전에 대한 인식과 안전성 우려의 관련 요인. 한국식품영양과학회지, 34(1), 66-74.
  29. 최지현, 정영진. (2003). 소비자가 선호하는 영양표시 형태. 대한지역사회영양학회지, 8(2), 220-230.
  30. 최혜진. (2007). 여중생들의 영양표시에 대한 인식 및 실천행동에 관한 연구. 영남대학교 교육대학원 석사학위논문.
  31. 한미영, 안영수. (1998). 도시 주부의 가공식품 구매 행동과 식품첨가물에 관한 인식연구. 한국식생활문화학회지, 13(2), 119-126.
  32. 현선미, 김정원. (2007). 영양표시 읽기 교육을 통한 초등학생의 식생활 태도 개선. 대한지역사회영양학회지, 12(2), 168-177.

Cited by

  1. Perception and Utilization of Food Labeling System of Middle School Students in Gwangju vol.41, pp.6, 2012, https://doi.org/10.3746/jkfn.2012.41.6.796
  2. Intake of Snacks, and Perceptions and Use of Food and Nutrition Labels by Middle School Students in Chuncheon Area vol.41, pp.9, 2012, https://doi.org/10.3746/jkfn.2012.41.9.1265
  3. A Study on Dietary Habits, Body Satisfaction and Nutritional Knowledge by Body Image of Middle School Girl Students in Chungbuk Area vol.18, pp.5, 2013, https://doi.org/10.5720/kjcn.2013.18.5.442
  4. Comparison of Consumption of Processed Food and Personality of Middle School Students on Nutrition Education vol.42, pp.10, 2013, https://doi.org/10.3746/jkfn.2013.42.10.1600
  5. Consumer's Perception and Utilization of Food Labels by Age and Gender vol.45, pp.3, 2016, https://doi.org/10.3746/jkfn.2016.45.3.437
  6. Importance and performance of food and nutrition labeling for school adolescents in Seoul vol.50, pp.4, 2017, https://doi.org/10.4163/jnh.2017.50.4.383