조리사의 개인-조직 적합성과 개인-직무 적합성이 직업 몰입, 조직 몰입, 이직 의도에 미치는 영향

Effects of Person-Organization Fit and Person-Job Fit on Occupational Commitment, Organizational Commitment, and Turnover Intentions of Cooks

  • 제민지 (동국대학교 대학원 호텔관광경영학과 푸드비즈니스) ;
  • 김영국 (동국대학교 호텔관광경영학부)
  • Je, Min-Ji (Dept. of Hotel & Tourism Management, Graduate School, Dongguk University) ;
  • Kim, Young-Gook (Dept. of Hotel & Tourism Management, Dongguk University)
  • 투고 : 2010.07.15
  • 심사 : 2010.12.14
  • 발행 : 2010.12.31

초록

본 연구는 외식산업에서 근무하고 있는 조리사를 대상으로 개인-조직 적합성과 개인-직무 적합성이 직업 몰입, 조직 몰입, 그리고 이직 의도에 미치는 영향을 조사하는 데 그 목적이 있다. 본 조사에서는 서울, 경기 지역 외식업 근무 조리사를 대상으로 총 210부의 자료를 실증분석에 사용하였다. 구조방정식 모형을 이용하여 AMOS 분석을 실시한 결과, 개인-조직, 개인-직무 적합성은 직업 몰입과 조직 몰입에 정적인 영향을 미치고 있는 것으로 확인되었다. 그리고 조리사들의 직업 몰입은 이직 의도에 정적인 영향을 미치는 것으로 나타났으나, 조리사들의 조직 몰입은 아직 의도에 부적인 영향을 마치는 것으로 나타났다. 본 연구는 조리사들의 이직 의도를 밝히는데 직업 몰입과 조직 몰입의 매개 역할을 이해하고, 선행변수로 개인-직무 적합성, 개인-조직 적합성이 영향을 준다는 결과를 밝힘으로써 이직 의도를 원인을 본질적으로 이해하는데 기여하였다는 점을 들 수 있다.

The purpose of this study is to investigate the effects of person-organization fit and person-job fit on occupational commitment, organizational commitment and turnover intentions among cooks in the foodservice industry. Data were collected by a total of 210 cooks at restaurants in the Seoul and Kyunggi area. The analysis of AMOS was used to test the causal model. The results indicate that the person-organization fit was positively related to occupational commitment and organizational commitment. The person-job fit was also found to correlate positively with occupational commitment and organizational commitment. Occupational commitment was positively related to turnover intentions while organizational commitment was negatively related to turnover intentions. Implications of the results and limitations of the study were discussed.

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