The Effects of Workplace Bullying on Job Satisfaction and Turnover Intention of Kitchen Employee in Family Restaurant

패밀리 레스토랑 주방 종사원의 직장 내 따돌림 지각이 직무 만족 및 이직 의도에 미치는 영향

  • Na, Tae-Kyun (Dept. of Hotel & Foodservice Culinary Arts, Youngdong University) ;
  • Jeon, In-Ho (Dept. of Barista & Sommelier, Technology College of Corea Culinary Officer)
  • 나태균 (영동대학교 호텔외식조리학과) ;
  • 전인호 (한국조리사관전문학교 바리스타소믈리에학과)
  • Received : 2010.06.17
  • Accepted : 2010.11.29
  • Published : 2010.12.31

Abstract

The purpose of this study is to examine how the workplace bullying recognition level of an employee in Korean foodservice industry, which more strongly depends on human services than other industries, influences on job satisfaction and turnover intention. To this end, we collected 250 samples of employees working in the kitchen of family restaurants. Among the collected 250 sample, 241 samples were usable for the analysis excluding 9. The result is as follows. Firstly, there is a difference in average of satisfaction in work according to each group of causes to recognize workplace bullying. That is, the group which vaguely recognizes bullying as for threat to professional status and isolation, and psychological harassment shows higher satisfaction in work than the group which recognizes the bullying well, which is statistically significant. The latter demonstrates more turnover intention than the former. Secondly, the research examining the effects of the causes of workplace bullying over the employees' satisfaction in work and turnover intention shows the following result. The causes to recognize workplace bullying of the employees have a negative effect(-) on job satisfaction on the whole. The causes to recognize workplace bullying of the employees have a positive influence(+) on turnover intention. In conclusion, manager in foodservice industry will need to provide employees with the environment which can help staff improve cooperation, unity and solidarity within the organization.

본 연구의 목적은 종사원의 인적서비스 의존도가 타 산업에 비해 상대적으로 높은 외식산업 종사원의 직장 내 집단 따돌림 지각 정도가 직무 태도인 직무 만족과 이직 의도에 미치는 영향에 관해 실증적으로 분석하는 것이다. 이를 위해 패밀리 레스토랑의 주방 종사원을 대상으로 총 250명을 표본으로 수집하였다. 회수된 설문지 250부 중 9부를 제외한 총 241부를 최종적으로 분석에 사용하였다. 분석 결과는 다음과 같다. 첫째, 직장내 따돌림 지각요인의 군집별 직무 만족의 평균의 차이가 있는 것으로 나타났다. 즉, 직무 따돌림, 인간적 따돌림과 심리적 괴롭힘의 지각이 낮은 군집이 높은 군집보다 통계적으로 유의하게 직무 만족이 높은 것으로 나타났다. 또한 직무 따돌림, 인간적 따돌림과 심리적 괴롭힘의 지각이 높은 군집이 낮은 군집보다 통계적으로 유의하게 이직 의도가 높은 것으로 나타났다. 둘째, 외식산업 종사원의 직장 내 집단 따돌림 요인이 종사원의 직무만족 및 이직 의도에 미치는 영향을 검증한 결과는 다음과 같다. 외식산업 총사원의 직장내 집단 따돌림 지각 요인이 직무 만족 요인에 전체적으로 부(-)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 외식산업 주방 종사원의 직장 내 집단 따돌림 지각 요인이 이직 의도 요인에 전체적으로 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다.

Keywords