Invention of a Straw-shaped Device to Solve the Problem Caused by the Shape of a Normal Teapot

잎차용 다기 형태에 따른 문제 해결을 위한 잎차용 빨대 개발

  • Kim, Joong-Man (Dept. of Food-Environment, College of Life Science and Natural Resource, Wonkwang University) ;
  • Cha, Kyoung-Ok (Dept. of Food-Environment, College of Life Science and Natural Resource, Wonkwang University)
  • 김중만 (원광대학교 생명자원과학대학 식품-환경학과) ;
  • 차경옥 (원광대학교 생명자원과학대학 식품-환경학과)
  • Received : 2009.09.24
  • Accepted : 2010.08.11
  • Published : 2010.09.30

Abstract

Brewing tea with regular teapots can cause a problem in keeping the temperature of the tea. Cold weather, a cold teapot, and/or the temperature of tea leaves make tea cold, lowering the temperature of the tea leaves that can also make the flavor of the tea leaves worse. This experiment shows both the problem and the solution to the temperature problem of tea leaves. To maintain the appropriate temperature and reduce the problem, we researched and developed a special straw for tea leaves as a result of this experiment The straw consists of various filtering holes(diameter 1~2 mm) with the height of 5 mm from the very bottom of the straw. Using the straw is better to keep higher temperature, better flavor, and the smell of tea. Also, the sensory evaluation shows that the overall taste of tea is improved(p<0.05).

본 연구는 잎차용 3가지 형태의 기존 다기의 구조에 따른 문제점을 조사하고, 그 문제점을 해결하기 위해서 개발한 잎차용 빨대의 효과를 조사하였는데 다음과 같은 결과를 얻었다. 기존의 다기로 잎차를 우려 마실 때 잎차를 일차적으로 차 우림 용기에 넣고 데운 찻물을 부어 우린 다음 여과 과정을 거친 다음 별도의 차액의 표면적인 극적으로 증가되는 과정이 필연적이기 때문에 차액의 온도가 음용 적은 이하로 냉각되기 쉬운 문제와 공기와의 접촉에 의한 차액의 맛과 향이 감소되는 문제가 있었다. 이처럼 기존 다기 사용에서 공통적으로 일어나는 차액의 공기와의 접촉 면적과 시간을 최소화하기 위해서 바닥이 평면인 원통 수직 벽면의 최 하단으로부터 5mm 높이 내에 직경이 1~2 mm인 수 개의 여과구를 단층으로 형성한 잎차용 빨대를 개발하였다. 이 잎차용 빨대는 잎차를 우린 다음 차액을 거르지 않고 우림 용기에 직접 꽂아 음용할 수 있어 기존 다기를 사용한 경우보다 차액의 온도가 높게 유지되어 따뜻한 차액을 음용할 수 있었고, 관능적 평가에서 차 향 및 입안의 느낌을 포함한 전체적인 차 맛이 개선되는 효과가 있었다(p<0.05).

Keywords