Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 16 Issue 4
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- Pages.15-27
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- 2010
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
A Study on the Determinants of Entry Mode in the Overseas Market for Food Service Enterprises
외식기업의 해외 시장 진입 방식 결정요인에 관한 연구
- Lee, Jin (Dept. of Foodservice Industry, Cheonan Yonam College University) ;
- Han, Kyung-Soo (Dept. of Food Service Management, Kyunggi University)
- Received : 2010.08.14
- Accepted : 2010.09.02
- Published : 2010.09.30
Abstract
As most companies in the world are much interested in the overseas market as well as in the domestic market, many Korean food service enterprises came to focus on extending their branches to the overseas market. However, lack of business strategies including market research, marketing strategies, localization, etc. has made them continue to fail in market entry. The purpose of this study is to develop entry mode of determinants of Korean food service enterprises, considering their characteristic factors and environment factors in the overseas market. To do this, companies which have a head quarter in Korea and over 2 year business experience in the overseas market were chosen and used for a self-administered questionnaire survey. Statistical processing, including descriptive statistics, logistic regressing analysis, and multi regression analysis using an SPSS/PC 12.0 statistical package were conducted The result is as follows. First, explanation suitability was 85% of the entry mode in the overseas market. Second, as business size was smaller, product differentiation was higher, and CEO's will for success in the overseas market was higher, independent entry mode in the overseas market was likely to he chosen. Lastly, as the uncertainty of demand and trade barrier were lower, and a sociocultural gap was smaller, independent entry mode in the overseas market was likely to be chosen.
세계의 많은 기업들이 세계 시장을 목표로 다국적 경영 활동을 전개함에 따라 외식기업도 해외 시장 진출에 박차를 가하고 있다. 그러나 많은 외식기업들이 시장 조사 및 진입 전략, 마케팅, 현지화 등 경영 전략을 장악하지 못하므로 인해 실패를 거듭하고 있다. 따라서 본 연구는 해외 진출할 때 고려되는 여려 가지 요인을 종합하여 국내 외식기업의 해외 진출을 설명할 수 있는 모형을 개발하고자 하였다. 이를 통해 제조업을 중심으로 검증되어 왔던 해외 시장 진입 방식 선택에 관한 이론적 모형이 외식기업의 해외 진출을 설명할 수 있는 일반적 모형이 될 수 있는가를 검증하고, 외식기업의 해외 시장 진입 방식에 영향을 미치는 요인을 분석하고자 한다. 본 연구의 대상은 직접 투자로 해외 시장에 진출하였으며, 2008년 7월 현재 한국에 본사가 있고 해외 시장에 진출한지 2년 이상된 외식기업으로 한정하였다. 실증 분석을 위한 설문지는 자기기입식 설문 조사를 이용하였다. 실증 분석은 SPSS win 15.0을 활용하여 기술 통계분석, 타당성분석, 신뢰성분석, 카이 제곱분석, 분산분석, 상관분석, 이분형 로지스틱 회귀분석을 실시하였다. 분석 결과는 다음과 같다. 첫째, 국내 외식기업의 해외 시장에서의 진입방식 결정 모형의 설명력은 85.0%로 나타났다. 외식기업 특성 요인은 기업 규모가 작을수록, 제품 차별화 정도가 높을수록, 최고경영자의 의지가 높을수록 해외 시장에 단독 진입 방식을 선택할 가능성이 높은 것으로 파악되었다. 셋째, 현지 시장 환경 요인의 경우 수요 불확실 정도가 낮을수록, 무역 장벽이 낮을수록, 사회 문화적 거리가 가까울수록 해외 시장에 단독 진입 방식 선택할 가능성이 높은 것으로 파악되었다.