가정교과교육에서의 학교식생활교육 모색

Studies Inquiry on School Dietary Education in the Home Economics Education

  • 김정현 (배재대학교 가정교육과)
  • Kim, Jung-Hyun (Dept. of Home Economics Education, PaiChai University)
  • 투고 : 2010.08.31
  • 심사 : 2010.09.29
  • 발행 : 2010.09.30

초록

가정과 교육에서 식생활교육의 방향을 제안하고자 우리나라 생활환경 변화에 따른 학교 중심적인 식생활교육의 필요성을 알아보고, 우리나라와 외국의 학교교육을 통한 식생활교육에 대해 살펴봄으로서 우리 가정교과에서의 식생활교육의 방향에 대해 모색해 보고자 한다. 중등교육에 있어 학교 중심의 식생활교육의 효과적인 정착을 위하여 가정과 교육을 기반으로 한 통합접근으로 발달단계에 따른 주제 중심적 접근 그리고 생활 속에서의 실천 및 경험의 통합으로 이루어져야 하며, 가정과 교과와 비교과인 급식시간과의 연계를 통한 원활한 정보 교환은 물론 상호 협조적인 체계를 통하여 효과적인 식생활교육을 운영하고 지도할 수 있는 방향으로 제안하는 바이다. 이는 우리나라 성장기 청소년들이 학교교육을 통하여 올바른 식생활 습관을 확립하는데 중심이 될 학교 중심의 식생활 교육에 있어 가정과 교육의 사명이 있음을 제시하는데 기초가 되고자 한다.

Recently, Korean society is experiencing many serious dietary problems of adolescents. There is an urgent need to revitalize and improve the effects of dietary education program for middle and high school students. The purpose of this study is to establish the basis for dietary education in school. This research was conducted using various dietary education program of foreign countries in order to find a way to increase the effects of the program so that more and more adolescents can participate in and eventually get benefits from it. We analyzed contents of the program and the ways how the program is actually conducted in other countries. We were able to find some important factors for developing new directions of dietary education program contents. The dietary education for middle school students requires a practical integrative approach based on home economics education. This study was initiated from the probing question of how should we set dietary education goals and contents of middle and high school. It will definitely play a important role in establishing a standard framework for dietary education based on the Home Economics Education in middle and high school students.

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