Current Research on Agriculture and Life Sciences
- 제28권
- /
- Pages.53-62
- /
- 2010
- /
- 2287-271X(pISSN)
- /
- 2288-0356(eISSN)
원적외선 처리가 포도씨의 기능성분에 미치는 영향
The Effect of Far-Infrared Irradiation on Functional Components of Grape Seed
- Lee, Jihyun (Department of Food Science & Technology, Kyungpook National University) ;
- Baek, Jiyoung (Department of Food Science & Technology, Kyungpook National University) ;
- Yoon, Sung-Ran (Department of Food Science & Technology, Kyungpook National University) ;
- Kwon, Joong-Ho (Department of Food Science & Technology, Kyungpook National University)
- 투고 : 2010.10.12
- 심사 : 2010.11.20
- 발행 : 2010.12.31
초록
원적외선 조사가 포도씨 기능성분의 변화에 미치는 영향을 알아보고자 가열출력(0, 900, 1800 W) 및 가열시간(0, 20, 40 min)을 달리하여 원적외선 조사 후 마이크로파를 이용하여 포도씨 추출물을 제조하고 기능성분으로서 가용성 고형분, 기계적 색도, 카테킨, 총 페놀, 총 플라보노이드 함량 및 전자공여능과 아질산염 소거능을 각각 측정하였다. 가용성 고형분 함량 및 백색도 및 적색도는 유의적인 차이가 없는 것으로 나타났다. Cathechin류는 가열시간에 따라 catechin, procyanidin
The effect of far-infrared (FIR) irradiation on the functional compounds of grape seeds extract were evaluated. Grape seed was dried on different heating power (0, 900, 1800 W) and heating time (0, 20, 40 min) with far-infrared drier. Contents of soluble solids, catechins, total phenolics and total flavonoids along with Hunter's color value, electron donating ability (EDA) and nitrite scavenging activity were analyzed. The soluble solids, Hunter's L value and a value were not significantly different from control samples. Cathechin, procyanidin
키워드