A New High-Yielding Malting Barley Cultivar "Oreum" with High Yielding and BaYMV Resistance

호위축병저항성 다수성 맥주보리 "오름"

  • 현종내 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김미정 (국립식량과학원 전작과) ;
  • 김양길 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 이미자 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 최재성 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김현태 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 한상익 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 고종민 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 임시규 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 박종철 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김정곤 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 서세정 (국립식량과학원 바이오에너지 작물센터) ;
  • 김대호 (경남농업기술원) ;
  • 강성주 (전남농업기술원) ;
  • 김성택 (제주농업기술원)
  • Received : 2009.08.31
  • Published : 20090900

Abstract

A new malting barley variety, "Oreum", was developed from the a cross between 'Kinuyutaka' and 'Samdobori' at the Honam Agricultural Research Institute (HARI) in 2006. An elite line, YMB2077-2B-24-1-2, was selected in 2003 and designated as 'Milyang132'. It showed good agronomic performance in the regional adaptation yield trials (RYT) from 2004 to 2006, and was released with the name of "Oreum" having high yielding and BaYMV resistance. The average heading and maturing dates of "Oreum" were April 18 and May 24, which were 2 days later than 'Jinyang', a leading variety, at RYT. "Oreum" had longer culm length (75 cm), more spikes per $m^2$ (990), and lighter 1,000 grain weight (35.2 g) than those of 'Jinyang' in paddy field conditions. It was showed resistance to BaYMV at the regions of Naju, Jinju and Milyang but moderate resistance at Iksan. However, the response to other environmental stresses of was similar to 'Jinyang' The yield potential of "Oreum" was about 5.43 MT/ha, 4.93 MT/ha in upland and paddy fields which was about 80%, 35% higher than Jinyang in the regional adaptation yield trials (RYT), respectively. It has good malting quality including high grain assortment, germination capacity ratio, water sensitivity and high the malt production and the extract and short filtration speed than those of 'Jinyang'.

"오름"은 맥주보리 고품질 내재해성 신품종을 개발하기 위하여 1997년에 작물과학원 에서 보리 호위축병 저항성인 'Kinuyudaka'를 모본으로 하고 단간이며 내도복성인 '삼도보리'를 부본으로 인공교배하여 육성한 품종으로, 2006년 12월에 농촌진흥청 농작물 직무육성 신품종 선정 위원회에서 "오름"이라 명명하여 국가품종목록에 신품종으로 등록하였으며 그 특성은 다음과 같았다. "오름"은 2조형 맥주보리로서 출수기와 성숙기가 빠른 중생종이고 간장은 75 cm이고 내도복성이 강하여 기계화 수확에 적당하다. "오름"의 호위축병 저항성은 진주, 나주, 밀양에서는 저항성이며 익산에서는 중도 저항성을 나타내었다. "오름"의 수량성은 제주에서는 ha당 5.43톤으로 진양보리 대비 80% 증수하였고 밀양, 진주, 나주의 3개 지역 답리작 평균에서는 ha당 4.70으로 진양보리 대비 22% 증수한 다수성이었다. "오름"의 품질은 단백질 함량이 낮고 발아세와 맥즙 추출률이 높고 여과시간이 짧았으나 콜박지수와 효소 역가는 '진양보리'와 비슷하였다.

Keywords

References

  1. 서세정, 최창휴, 김정곤, 이종호, 정정호, 박희주, 남창조, 김대호, 이은섭, 박문웅, 하용웅. 1994. 맥주보리 조숙, 양질, 다수성 신품종 '진양보리'. 한육지 26(4):458-458
  2. 박종철, 서재환, 김양길, 김정곤. 2005. Occurrence of viral viseases in barley fields and responses of resistant genes to BaYMV-Ik and BaMMV. 한작지:50(3):197-204
  3. 신품종 개발 공동연구 보고서. 2004. 농촌진흥청. pp. 61-72
  4. 신품종 개발 공동연구 보고서. 2005. 농촌진흥청. pp. 65-79