A New Soybean Cultivar, "Galchae" for Sprout with Brown Seed Coat, Small Seed Size and High Sprout Yielding

갈색종피.소립 고수율 나물용 콩 신품종 "갈채"

  • 오영진 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 조상균 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김경호 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김영진 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김태수 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김정곤 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 박기훈 (국립농업과학원 농업유전자원센터) ;
  • 백인열 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 한원영 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 김현태 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 윤홍태 (국립식량과학원) ;
  • 고종민 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 김동관 (전라남도농업기술원) ;
  • 김용덕 (제주도농업기술원) ;
  • 황흥구 (국립식량과학원)
  • Received : 2009.08.27
  • Published : 20090900

Abstract

A new sprout-soybean cultivar, "Galchae" was developed at the National Institute of Crop Science (NICS) in 2008. Galchae was selected from a cross between YS1287 and Jinju#1. The preliminary, advanced, and regional yield trials to evaluate the performance of Iksan 64 were carried out from 2005 to 2008. This cultivar has a determinate growth habit with purple flower, brown pubescence, brown seed coat, brown hilum, rhomboid leaflet shape and small seed size (8.4 grams per 100 seeds). The maturity date of "Galchae" is 6 days later than the check variety, "Dawon". It has good seed quality for soybean-sprout and resistance to lodging. This cultivar has resistance to soybean mosaic virus (SMV) and necrotic symptom (SMV-N). The average yield of "Galchae" was 2.51 ton per hectare in the regional yield trials (RYT) for double cropping carried out for two years from 2007 to 2008.

"갈채"는 유색 고수율 나물콩 신품종 육성을 목표로 농촌진흥청 국립식량과학원에서 육성한 나물콩 품종으로 주요특성을 요약하면 다음과 같다. 1. "갈채"의 신육형은 유한형, 꽂색은 자색, 엽형은 타원형이며, 모용색 및 성숙기 꼬투리색은 갈색이고, 종피색 및 배꼽색은 갈색으로 립형은 구형이다. 2. "갈채"의 성숙기는 10월 2일로 다원콩보다 6일 늦은 중생종이며, 100립중이 8.4 g으로 소립종이다. 3. "갈채"는 콩 모자이크병 중 괴저병에 강하며, 세균성불마름병과 검은뿌리 썩음병 및 종자병해에도 강한 품종이다. 4. "갈채"의 종실 조단백질 함량은 대비품종인 다원콩에 비해 다소 낮으나, 콩나물의 기능 성분인 아이소플라본 함량이 높은 기능성 나물콩이다 5. "갈채"의 콩나물 생육은 다원콩에 비해 경실종자가 없으며, 배축신장성이 매우 우수하여 콩나물 수율이 33% 증수되는 고수율의 나물콩이다. 6. "갈채"의 ha당 수량성은 2007$\sim$2008년까지 2년간 실시한 지역적응시험 결과 평균 수량이 2.51톤으로 다원콩 대비 11% 증수하는 나물콩 품종이다.

Keywords

References

  1. Fritz WA, Lamartiniere, CA. 1998. Genistein, chemoprevention, in vivo mechanism of action and bioavailability. Korea Soybean Digest. 15(2):66-88
  2. Holt, S. Soya. 1997. The health food of the next millenium. Korea soybean Digest. 14(1):91-97
  3. Lee YS, Koh JS. 1994. Effects of dietary soy protein and calcium on blood and tissue lipids in rats fed fat-enriched diet. Korean J. Nutr. 27:3-11
  4. 농림수산식품부. 2008. 농림수산식품 주요통계. p. 288-298
  5. 농촌진흥청. 2007. 2007 하계작물 신품종개발공동연구사업과제수행계획서. pp. 97-117
  6. 농촌진흥청. 2008. 2008 하계작물 신품종개발공동연구사업과제수행계획서. pp. 95-119
  7. 농촌진흥청. 2008a. 2007년도 하계작물 신품종개발공동연구보고서. pp. 303-403