A New Soybean Cultivar, "Sohwang" for Sprout with Disease Resistance, Small Seed Size and High Sprout yielding

내병·소립 고수율 나물콩 신품종 "소황"

  • 조상균 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 오영진 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김경호 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김영진 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김태수 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김정곤 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 박기훈 (국립농업과학원 농업유전자원센터) ;
  • 윤홍태 (국립식량과학원) ;
  • 김현태 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 한원영 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 백인열 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 고종민 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 김용덕 (제주도농업기술원) ;
  • 김동관 (전라남도농업기술원) ;
  • 황흥구 (국립식량과학원)
  • Received : 2009.12.08
  • Published : 20091200

Abstract

A new sprout-soybean cultivar, "Sohwang" was developed at the National Institute of Crop Science (NICS) in 2008. "Sohwang" was selected from a cross between Pungsan and Pungsan/Nattosan. The preliminary, advanced, and regional yield trials to evaluate the performance of Iksan 58 were carried out from 2004 to 2008. This cultivar has a determinate growth habit with purple flower, grayish brown pubescence, yellow seed coat, Yellow hilum, lanceolate leaflet shape and small seed size (8.5 grams per 100 seeds). The maturity date of "Sohwang" is 10 days earlier than the check variety, "Pungsan". It has a good seed quality for soybean-sprout. The soybean-sprouts grown from "Sohwang" have high isoflavone ($3,041{\mu}g/g$)contents. This cultivar has resistance to soybean mosaic virus (SMV) and necrotic symptom (SMV-N), and other most troublesome soybean diseases which are bacterial pustule and black root rot. Especially, "Sohwang" has useful characteristics, such as lodging and shattering resistance. The average yield of "Sohwang" was 2.69 ton per hectare in the carried out for three years from 2006 to 2008 regional yield trials(RYT) for double cropping.

"소황"은 양질 내재해 다수성 나물콩 신품종 육성을 목표로 농촌진흥청 국립식량과학원에서 육성한 나물콩 품종으로 주요특성을 요약하면 다음과 같다. 1. "소황"의 신육형은 유한형, 꽂색은 자색, 엽형은 피침형이며 모용색은 회색이며, 성숙기 꼬투리색은 담갈색이고, 종피색 및 배꼽색은 황색이며, 립형은 구형으로, 꼬투리는 성숙 후에도 잘 터지지 않는다. 2. "소황"의 성숙기는 9월 29일로 대비품종인 풍산나물콩 보다 10일 빠른 중생종이며, 100립중은 8.5 g으로 소립이다. 3. "소황"은 도복에 강하고, 콩 괴저병 및 세균성불마름병과 검은뿌리 썩음병에 강하며, 자반병, 미이라병 등 종자병해에도 비교적 강한 품종이다. 4. "소황"은 풍산나물콩에 비해 종실 조단백질 함량이 높고, 콩나물 기능성분인 아이소플라본 함량이 높은 기능성 나물콩이다 5. "소황"의 콩나물 특성은 풍산나물콩에 비해 경실종자가 없으며, 배축신장성이 우수하여 콩나물 수율이 14% 증수되는 고수율 나물콩이다. 6. "소황"의 10 a당 수량성은 '06~'08년까지 3년간 실시한 지역적응시험 결과 평균 수량이 269 kg으로 풍산나물콩 대비 96% 수준으로 다소낮은 남부 이모작 콩 재배지에 적합한 품종이다.

Keywords

References

  1. Fritz WA, Lamartiniere, CA. 1998. Genistein, chemoprevention, in vivo mechanism of action and bioavailability. Korea Soybean Digest. 15(2):66-88
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  4. Peterson G, Barnes S. 1991. Genistein inhibitions of the growth of human breast cancer cells: independence from estrogen receptors and the multi-drug resistance gene. Biochem. Biophys. res. Commum. 179:661-667 https://doi.org/10.1016/0006-291X(91)91423-A
  5. So EH, Kuh JH, Park KY and Lee YH 2001. Varietal Difference of Isoflavone Content and Antioxidant Activity in soybean. Korean J. Breed. 33(1):35-39
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  8. 농촌진흥청. 2007. 2007 하계작물 신품종개발공동연구사업 과제수행계획서. p. 97-117
  9. 농촌진흥청. 2008. 2008 하계작물 신품종개발공동연구사업 과제수행계획서. p. 95-119
  10. 농촌진흥청. 2008a. 2007년도 하계작물 신품종개발공동연구 보고서. p. 303-403