A New Early-Heading and High Forage Yielding Rye Variety "Egreen"

극조숙, 다수성 조사료 및 녹비용 호밀 신품종 "이그린"

  • Received : 2009.12.08
  • Published : 20091200

Abstract

"Egreen" rye (Secale cereale L.) was developed by National Institute of Crop Science (NICS), RDA. It was released in 2007 because of its excellent earliness and yield potential. Crossing was made by an open pollination with 10 rye lines in 1995. Many lines from the open pollinated population were handled in a mass selection program in subsequent generations. Among them the line 'SR95POP-S1-116-1-1-2'was selected for earliness and promising agronomic appearance and placed in yield trial for two years from 2003 to 2004. In 2005, it was designated "Homil 34" and subjected to regional yield trials. Over 3 years, "Egreen" averaged 8.34 MT ha-1 of forage yield (based on dry matter) harvested at the heading date of check variety "Olhomil", which was superior to other varieties such as "Olhomil" and "Koolgrazer" with an increase of 8% and 10%, respectively. Heading date of "Egreen" was April 22, 3 days earlier than that of "Olhomil". It would be recommended as a winter crop forforage and green manure before planting either maize or rice in Korea.

"이그린"은 1995년 조춘 등 10계통을 방임수분시켜 작물과학원 포장에서 타식성 작물의 집단육종법에 의해 선발 육성된 청예용 호밀 품종으로서 2005년~2007년 3개년간 계통명 호밀34호로 지역적응시험을 실시한 결과 그 우수성이 인정되어 2007년 농촌진흥청 농작물 직무육성 신품종 선정위원회에서 새로운 호밀품종으로 결정되었는데 그 주요특성과 수량성을 소개하면 다음과 같다. 1. "이그린"의 출수기는 수원 등 4지역 평균이 4월 22일로서 대비품종 "올호밀" 에 비하여 3일 빠른 극조생 품종이다. 2. "이그린"의 초장은 수확시에 118 cm로서 "올호밀" 보다 6 cm 크며 $m^2$당 수수는 968개로서 "올호밀" 과 비슷하다. 3. "이그린"은 내병성 및 내습성이 "올호밀" 정도로 강한 내재해성 품종으로서 제주도를 포함한 전국의 답리작 및 전작지대에서 추파재배가 가능하다. 4. "이그린"의 청예수량성은 지역적응시험결과 건물수량이 평균 ha당 8.34 MT로서 대비품종 "올호밀" 보다 8%, 주요 도입품종인 "Koolgrazer"에 비하여 10% 증수되는 청예다수성 품종이다.

Keywords

References

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