Study on Antifungal Activity of Aloe arborescens M. for a Potential Bio-Pestcide

알로에(Aloe arborescens M.)의 항진균성 검정을 통한 생물농약 가능성 탐색

  • Ko, Seong-Wook (Faculty of Bio-Science and Industry, Cheju Nat'l. Univ.) ;
  • So, In-Sup (Faculty of Bio-Science and Industry, Cheju Nat'l. Univ.) ;
  • Huh, Moo-Ryong (Dept. of Applied Life Science, Gyeong sang Nat'l. Univ.)
  • 고성욱 (제주대학교 생물산업학부) ;
  • 소인섭 (제주대학교 생물산업학부) ;
  • 허무룡 (경상대학교 농생명학부(농업생명과학연구원))
  • Received : 2009.05.04
  • Accepted : 2009.06.20
  • Published : 2009.06.30

Abstract

Antifungal activity reaction to Aloe peel and juice extracted by several solvents and concentrations against three plant pathogenic fungi as collectrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum, and F. solani were investigated. The Antifungal activity of Aloe extracts varied with the kinds of solvents. In case of C. gloesporioides and F. solani, it's the highest in water, second in methanol, and third in ethanol. It showed that Antifungal activity of Aloe peel and juice extracts based on concentration was much more excellent in juice extracts than peel extracts against C. gloeosporioides, F. solani. Effect of Antifungal against F. oxysporum by juice extracts did not appear at a concentration of $100{\mu}l/L$ and then shows 9.5% of inhibition rate at $100,000{\mu}l/L$ while against C. gloeosporioides it starts to react at $100{\mu}l/L$ and then reaches at 29.3% of the highest inhibition rate at a concentration of $100,000{\mu}l/L$ out of three plant pathogenic fungi. The effect of control efficacy against Fusarium wilt caused by F. oxysporum by juice extracts of foliar spray tends to increase and the more the concentration of juice extracts increases, the higher the effect of control efficacy against Fusarium wilt disease. Foliar spray at a concentration of 10g/L has a 62% of control efficacy compared with control treatment, which foliar spray of Aloe juice extracts can be the more effective method in order to prevent Fusarium wilt disease caused by F. oxysporum.

알로에 껍질과 육질 추출물이 Collectrichum gloeosporioides, Fusarium oxysporum, and F. solani의 세 가지 식물병원균에 대한 알로에 추출물의 용매 및 농도별 항균활성을 분석하였다. 용매의 종류에 따른 알로에 추출물의 항진균 활성은 C. gloeosporioides, F. solani에 대하여 물>메탄올>에탄올의 순서로 항균활성이 높았다. 알로에 껍질과 육질추출물의 항균활성에 있어서 F. oxysporum은 껍질 추출물에서, C. gloeosporioides와 F.sloani는 육질 추출물이 활성이 높아 껍질 보다는 육질에서 우수한 항균활성을 보였다. 알로에 육질의 물 추출물 농도에 따른 항균활성은 F. oxysporum는 $100{\mu}l/L$의 농도에서는 항균활성이 나타나지 않았으나 $100,000{\mu}l/L$의 농도에서 9.5%의 항균율을 보인 반면, C. gloeosporioides $100{\mu}l/L$의 농도에서 활성반응을 시작하여 $100,00{\mu}l/L$의 농도에서 최고 29.3%의 항균율을 나타내었다. F. oxysporum에 대한 알로에 육질 추출물 엽면살포 처리의 방제효과는 육질 추출물 농도가 증가할수록 방제효과가 증가하는 경향이었으며, 10g/L 농도 엽면살포 처리는 대조구에 비하여 62%의 방제효과를 나타내어 추출물의 농도가 증가함에 따라 In vivo에서도 F. oxysporum에 대한 항균활성이 강하게 나타내어 예방차원에서의 알로에 육질 추출물 엽면살포 처리는 F. oxysporum에 의한 시들음병 방제에 효과적인 수단이 될 수 있다고 사료된다.

Keywords

References

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