References
- 김종배, 백대일, 문혁수, 최유진, 신승철, 권호근, 장기완, 김동기, 홍석진, 김진범, 송근배, 마득상, 박덕영, 이흥수, "임상예방치학", 고문사, pp. 29-30, 8월, 2000.
- H. J. ten Bruggen Cate, "Dental Erosion in Industry", Br J Ind Med, 제25권, 제4호, pp. 249-266, 10월, 1968.
- CT Dülgergil , EO Erdemir, E Ercan, A Erdemir, "An industrial dental-erosion by chromic Acid: a case report", Eur J Dent, 제1권, 제2호, pp. 119-122, 4월, 2007.
- T Higo, K Mukaisho, ZQ Ling, K Oue, KH Chen, Y Araki, H Sugihara, G Yamamoto, T Hattori, "An animal model of intrinsic dental erosion caused by gastro-oesophageal reflux disease", Oral Dis, 제15권, 제5호, pp. 360-365, 4월, 2009. https://doi.org/10.1111/j.1601-0825.2009.01561.x
- AK Johansson, P Lingstrom, D Birkhed, "Comparison of factors potentially related to the occurrence of dental erosion in high- and low-erosion groups", Eur J Oral Sci, 제110권, 제3호, pp. 204-211, 6월, 2002. https://doi.org/10.1034/j.1600-0447.2002.11211.x
- 안호영, 이광희, 김대업, "산성 음료에 의한 법랑질의 침식과 인공타액에 의한 재광화", 대한소아치과학회지, 제29권, 제1호, pp. 84-91, 3월, 2002.
- BM Owens, M Kitchens, "The erosive potential of soft drinks on enamel surface substrate: an in vitro scanning electron microscopy investigation", J Contemp Dent Pract, 제8권, 제7호, pp. 11-20, 11월, 2007.
- CJ Brown, G Smith, L Shaw, J Parry, AJ Smith, "The erosive potential of flavoured sparkling water drinks", Int J Paediatr Dent, 제17권, 제2호, pp. 86-91, 3월, 2007. https://doi.org/10.1111/j.1365-263X.2006.00784.x
- 윤혜정, 정성숙, 홍석진, 최충호, "일부 시판음료에 의한 정상법랑질 표면경도 변화, 대한구강보건학회지, 제30권, 제1호, pp. 23-36, 3월 2006.
- 최충호, 윤헤정, 정성숙, 하명옥, 홍석진, "일부 시판음료가 초기우식법랑질효면에 미치는 영향", 대한구강보건학회지, 제30권, 제3호, pp. 316-324, 9월, 2006.
- 송인경, 이광희, 김대업, 양영숙, "구연산과 칼슘이 치아침식증의 발생에 미치는 영향", 대한소아치과학회지, 제32권, 제3호, pp. 454-460, 9월, 2005.
- 이창윤, 김신, 정태성, "오렌지주스의 치아 법랑질 침식효과에 대한 연구", 대한소아치과학회지, 제31권, 제4호, pp. 617-623, 12월, 2004.
- 손경희, 민성희, 이민준, 이현주, "여성의 우유음료 섭취 실태 및 이에 영향을 주는 요인에 관한 연구", 한국식품영양학회지, 제13권, 제5호, pp. 465-476, 2000.
- WR Aimutis, "Bioactive properties of milk proteins with particular focus on anticariogenesis", J Nutr, 제134권, 제4호, pp. 989-995, 4월, 2004.
- 김권수, 최충호, 김경남, 권호근, "인공탈회된 법랑질 표면에 대한 우유와 0.05% 불화나트륨용액의 재광화효과", 대한구강보건학회지, 제26권, 제3호, pp.405-416, 9월, 2002.
- GF Ferrazzano, T Cantile, M Quarto, A Ingenito, L Chianese, F Addeo, "Protective effect of yogurt extract on dental enamel demineralization in vitro", Aust Dent J, 제53권, 제4호, pp. 314-319, 11월, 2008. https://doi.org/10.1111/j.1834-7819.2008.00072.x
- 심정호, 정태성, 김신, "수종 유산균 발효유의 법랑질 침식효과에 대한 연구", 대한소아치과학회지, 제31권, 제4호, pp. 555-563, 12월, 2004.
- 최대영, 신승철, "우리나라 시판 식음료의 수소이온 농도지수 측정실험", 대한구강보건학회지, 제20권, 제3호, pp. 399-410, 3월, 1996.
- 최충호, 윤혜정, 노희진, 홍석진, "시판음료의 섭취 횟수에 따른 정상법랑질의 치아침식 영향 연구", 대한구강보건학회지, 제32권, 제2호, pp. 152-159, 6월, 2008.
- 이정화, "음료에 따른 치아의 주사전자현미경적인 연구", 대구가톨릭대학교 보건과학대학원, 석사학위논문, 2월, 2002.
- TA Marshall, JM Eichenberger Gilmore, B Broffitt, PJ Stumbo, SM Levy, "Diet quality in young children is influenced by beverage consumption", J Am Coll Nutr, 제24권, 제1호, pp. 65-75, 2월, 2005. https://doi.org/10.1080/07315724.2005.10719445
- 성미경, 이영은, 송근배, 이정훈, "인공적으로 착색시킨 법랑질에 대한 10% Carbamide Peroxide의 미백효과", 대한구강보건학회지, 제29권, 제3호, pp.241-249, 9월, 2005.
- 구효진, 이영은, 백혜진, 김정숙, 송근배, "Diode laser를 이용한 미백시술 후 색조변화와 불소도포의 효과", 대한구강보건학회지, 제32권, 제2호, pp.160-169, 6월, 2008.
Cited by
- Correlation between amalgam restorations and urinary mercury level in children for 1 year vol.14, pp.3, 2014, https://doi.org/10.13065/jksdh.2014.14.03.425