모돈의 주간관리와 그룹관리 비교

Comparison of Weekly and Batch Management System for Sows

  • 장영달 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 주원석 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 용홍봉 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 박용국 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 장성권 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부) ;
  • 정정수 (충북대학교 농업생명환경대학 축산학과) ;
  • 김유용 (서울대학교 농업생명과학대학 농생명공학부)
  • Jang, Young-Dal (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Ju, Won-Seok (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Long, Hong-Feng (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Piao, Long-Guo (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Jang, Sung-Kwon (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Chung, Chung-Soo (Department of Animal Science, Chungbuk National University) ;
  • Kim, Yoo-Yong (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • 발행 : 2009.08.30

초록

일반적으로 올인-올아웃 시스템은 농장에서 양돈 생산성을 개선할 수 있는 최선의 사양관리방법으로 알려져 있으며, 그룹관리 방식은 질병의 전파를 차단하고, 질병 순환 고리를 제거할 수 있는 올인-올아웃 시스템을 자연스럽게 적용할 수 있는 사양 관리 방법 중 하나이다. 그룹관리는 양돈장의 모든 총두수, 돈사 시설 등을 고려하였을 때, 그룹의 크기와 관리 주간의 차이에 따라 다양한 방식이 존재한다. 모돈의 주간관리와 그룹관리 방법은 농장의 상황에 따라 다양한 장단점이 존재하며, 시설과 모돈 수 등을 고려하여 가장 적합한 관리 방법을 농장에 적용하여야 할 것이다. 모돈의 그룹관리는 형태에 따라 2, 3, 5, 7 주간 그룹관리 등으로 나눌 수 있지만, 이중에서도 3주간 그룹관리는 주간관리, 2, 5, 7 주간 관리에 비해 돈군의 흐름과 모돈의 번식 생리를 적절히 활용하고, 관리자의 작업효율을 높일 수 있는 관리 방법이라고 할 수 있겠다. 임신이 되지 않은 모돈은 3주 간격의 발정주기를 갖게 되므로, 이 같은 모돈의 생리를 효과적으로 이용하는 방법이 모돈들을 3주간 그룹관리체계로 관리하는 것이다. 3주간 그룹관리는 모돈의 번식능력 향상은 물론, 전체 양돈장에 올인-올아웃에 의한 사양 관리가 이루어질 수 있도록 하여 PMWS, PRRS, PRDC, PED 등 국내에 만연하고 있는 질병을 예방하고, 유럽의 양돈선진국들에 비해 현저히 낮은 국내의 양돈 생산성을 개선시킬 수 있는 대안이 될 수 있다고 하겠다.

Conventionally, many pig producers have utilized a continual sow managements system that the matings, farrowings and weanings are done weekly basis. But this transitional method is not able to cut the cycle of diseases and fully apply all-in/all-out system because of the continuous flow of sows and pigs. Conventional weekly management system is currently limiting in small farm to work efficiently both for workers and pigs. Therefore, pig producers have found novel management methods for applying all-in/all-out system, improving pig health, leading to better growth, lowering mortality and reducing medication costs nowadays. Moreover, all-in/all-out pig management system has known as a strategy for improving productivity in swine farm. The batch system is one of the best management methods to adopt all-in/all-out pig management system that prevent spreading diseases in pig and remove cycle of diseases. Batch farrowing system is a concept for providing a group of sows that delivery within a specific farrowing interval and inducing a large enough scale of piglets to fill the weaner facilities. There are different types of batch farrowing system with batch size and interval of farrowing when several factors at the swine farm are considered such as total number of sows, available facilities in the farm, and the efficiency of workforce. Sow managements such as farrowing, weaning and breeding, every 3 weeks rather than weekly, 2 or 5-week interval have advantages for workers and reproductive cycle of sows as well as pig flow. Because there are several pros and cons both in weekly and batch management system, various factors should be considered to apply the most suitable management system in each individual farm. To improve poor swine productivity in Korea compared to ED, batch system for sows will be an alternative choice which is able to prevent high incidence of diseases in swine farm such as PMWS, PRRS, PRDC and PED because all-in/all-out pig management can be also applied automatically by using this management system.

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참고문헌

  1. Brown, P. 2006. Advantages and disadvant-ages of batch farrowing. Farm Animal Practice 28, 94-96.
  2. Casanovas, C. 2007. Rotations for the farrowing room. Pig International 2007, 18-20.
  3. Greg Roese and Graeme Taylor. 2007. Batch farrowing for the pig industry. PRIMEFACT 143, 1-6.
  4. Lurette, A., C. Belloc, S. Touzeau, T. Hoch, H. Seegers and C. Fourichon. 2008. Modelling batch farrowing management within a farrow to-finish pig herd: influence of management on contact structure and pig delivery to the slaughterhouse. Animal 2:1, 105-116.
  5. 김유용. 2007. 양돈에서의 그룹관리(batch system). 월간 Pig. 20:90-93