초록
Nano-silver 용액의 식물병원성 세균에 대한 항균 활성 검정을 하기 위해 Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis를 포함한 10가지 균주를 대상으로 실험을 수행 하였다. Nano-silver용액은 바이오 (주)플러스에서 제공된 WA-CV-WA13B, WA-AT-WB13R과 WA-PR-WB13R용액을 사용하였으며, 10 ppm, 25 ppm, 50 ppm, 100 ppm 농도로 nano-silver 용액을 배지에 첨가하여 nano-silver 배지를 제조한 후 실험대상 세균 균주를 72 h 배양 후 생장억제 정도를 관찰하기 위하여 세균의 colony 수를 세었다. 실험 결과, WA-CV-WA13B 용액의 경우 C-1에 대하여 10 ppm에서도 높은 생장 억제 효과를 나타냈고, P-6, X-1, 그리고 X-2에 대해서도 생장억제 효과를 나타냈고, WA-AT-WB13R용액의 경우 10 ppm의 농도에서 P-6에 대하여 살균효과가 나타났다. 10 ppm의 농도에서는 C-1, X-1, 그리고 X-2에 대해서 약간의 생장억제 효과가 관찰 되었다. WA-PR-WB13R용액의 경우 10 ppm 혹은 그이상의 농도가 P-5, P-6, 그리고 X-2 균주에 대하여 살균효과를 나타내었다. 실험에 사용된 3가지 nano-silver 용액 모두 25 ppm 이상에서 모든 실험대상 식물병원성 세균에 대하여 살균효과를 나타내었으며, 이러한 결과는 nano-silver 용액을 식물병원성 세균의 방제제로 활용할 수 있는 가능성을 보여주는 결과라고 판된다.
We have conducted in vitro experiments with nano-silver liquid for their effect against various plant pathogenic bacteria. Different types of nano-silver liquid WA-CV-WA13B, WA-AT-WB13R and WA-PR-WB13R were used. These are classified based on different manufacturing processes. The tested bacteria were provided by KACC. We experimented ten bacterial isolates in Clavibacter, Erwinia, Pseudomonas, Ralstonia, and Xanthomonas genera. In order to determine the level of concentrations of control effects, different concentrations (10, 25, 50, and 100 ppm) of each different nano-silver liquid were added in the culture media. As a result, WA-CV-WA13B showed high inhibition effect against C-1 at 10 ppm, and showed minor inhibition effects against P-6, X-1, and X-2. WA-AT-WB13R showed bactericidal effect against P-6 at 10 ppm. At 10 ppm, WA-AT-WB13R showed relatively high inhibition effects against C-1, X-1, and X-2. WA-PR-WB13R showed bactericidal effects against P-5, P-6 and X-2 at 10 ppm or higher concentrations. All the tested three nano-silver liquid showed bactericidal effects against all the tested plant pathogenic bacteria at concentrations of 25 ppm or higher. These results indicated the possible use of nano-silver liquid for the control of plant pathogenic bacteria.