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호박의 손쉬운 품질 평가를 위한 건물율 측정방법 이용

Measuring Total Solids Quantity as Easy Method for Quality Evaluation of Squash Fruits

  • Hong, K.H. (Korea National Agricultural College) ;
  • Woo, Y.H. (Korea National Agricultural College) ;
  • Huh, Y.C. (Vegetable Research Division, National Institute of Horticultural and Herbal Science)
  • 발행 : 2009.04.30

초록

부식용 채소로 이용되는 호박의 과실 품질을 손쉽게 측정할 수 있는 방법을 제시하고자 실험한 결과는 다음과 같다. 1. 호박의 식미와 가장 관련이 갚은 성분 중 하나가 총고형물의 양으로, '풋호박'과 '서울마디호박'의 과실내 총고형물이 각각 6.4 및 7.5%이었고 'Ford Zucchini'와 시판 '쥬키니' 품종은 각각 4.7 및 4.3%로 나타나 관능검사로 조사한 식미의 선호도 정도와 거의 일치하였다. 2. 분리세대에서 초장과 과실 품질 관련형질과의 상관관계가 없음을 알 수 있어, 초장이 짧은 우수 계통을 육성하는 것이 어렵지 않음을 알 수 있었다. 3. 호박 과실을 건조시킨 후 무게를 측정하는 간이측정법으로 식미 품질을 파악할 수 있어, 호박을 재배하면서 손쉽게 품질을 평가할 수 있는 방법으로 활용될 것으로 생각된다.

Fruit quality is essential for increasing marketability and consumer acceptance. To suggest an easy method for measurement of squash fruit quality, 10 varieties/cultivars and 1 populations were used as experimental materials. The fruits were harvested in marketable maturity to investigate the relation between quality factors and sensory test. The total solids content is one of the most important factors associated with sensory taste in fruits. The major squash varieties/cultivars such as 'Puthobag', 'Seoulmadi', 'Aehobag 1', 'Aehobag 2', 'Ford Zucchini', and 'Zucchini' showed total solids content of 6.4, 7.5, 7.3, 5.8, 4.7, and 4.30%, respectively. The preference values for 'Puthobag', 'Seoulmadi', 'Aehobag 1', and 'Aehobag 2', which are generally preferable varieties/cultivars, were 4.6, 4.7, 4.8, and 4.3, respectively. On the other hand, the preference values for variety 'Ford Zucchini' and cultivar 'Zucchni', which are not generally preferable, were 1.6 and 1.4, respectively. There was no significant correlation between plant length and total solids content or starch content in the fruits thereby suggesting the possibility of breeding bush type squash cultivars with good taste. This easy method of weighing dry matters of squash fruits might be useful for marketable quality index.

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