Respiration of Fresh Sweet Persimmon and Its Use for Packaging Film Selection

온도조건에 따른 단감의 호흡특성 및 포장재 조건 선정

  • Kim, Hwan-Ki (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Kim, Hae-Jin (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • An, Duck-Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Ahn, Gwang-Hwan (Sweet Persimmon Research Institute) ;
  • Lee, Dong-Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University)
  • 김환기 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 김해진 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 안광환 (경남농업기술원 단감연구소) ;
  • 이동선 (경남대학교 식품생명학과)
  • Published : 2009.08.31

Abstract

Respiration and quality of persimmon fruits were monitored through the storage at 0, 5, 15 and $25^{\circ}C$. Respiration rate data at different temperatures were used for determining the $O_2$ and $CO_2$ permeabilities required to maintain the optimal package atmosphere (1~3% $O_2$, 4~7% $CO_2$). The estimated gas permeabilities were then compared to those of available plastic films for examining their potential application at various temperature conditions. $O_2$ consumption and $CO_2$ production were at similar order and leveled at stable value after initial time span with higher rates measured at higher temperatures. Major quality indexes during storage were observed to be ascorbic acid content change and firmness destruction with the most significant changes at $25^{\circ}C$ Higher $O_2$ and $CO_2$ permeabilites were required at higher temperatures, and common plastic films were shown to be unable to satisfy those requirements. Films or devices of high permeation property such as silicone rubber or microporous film may be combined to increase the permeation properties satisfying the required high gas permeabilities.

0, 5, 15, $25^{\circ}C$의 네 온도에서 단감의 경시적 호흡과 품질변화를 측정하고, 호흡률로부터 최적포장 기체조성을 유지할 수 있는 산소 및 이산화탄소 투과도의 범위를 계산하고 이용가능한 플라스틱 필름의 기체투과도 값과 대비하여 다양한 온도조건에서 적응할 수 있는 포장필름의 요건을 검토하였다. $O_2$ 소비와 $CO_2$ 생산은 온도에 따라 크게 증가하였고 서로간에 거의 비슷한 수준을 유지하였고, 초기를 지나면서 일정한 수준을 나타내었다. 저장 중 주요 품질 변화로는 ascorbic acid 함량변화와 경도 감소가 두드러졌으며, $25^{\circ}C$에서가 다른 온도에 비하여 현저하였다. 온도가 높을수록 요구되는 $O_2$$CO_2$ 투과도는 증가하였고, 보편적인 플라스틱 필름은 요구수준의 기체투과도를 제공하기에 부족하였다. 여러 온도 조건에서 적용될 수 있는 포장조건을 만족시키기 위해서는 silicone rubber나 미세공성 필름과 같은 고투과성 필름이나 도구의 결합적 설계가 필요한 것으로 평가되었다.

Keywords