농업과학연구 (Korean Journal of Agricultural Science)
- 제36권2호
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- Pages.147-158
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- 2009
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- 2466-2402(pISSN)
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- 2466-2410(eISSN)
복숭아(Prunus persica Batsch) '홍백'의 유통 중 품질에 미치는 수확 후 처리 효과
Effect of Postharvest Treatments on Fruit Quality of 'Hong Bak' Peach during Shelf Life
- Seo, Jeong-Seok (Chungnam Agricultural Research Station) ;
- Hwang, Yong-Soo (Dept. of Horticulture, Chungnam Nat'l University) ;
- Chun, Jong-Pil (Dept. of Horticulture, Chungnam Nat'l University)
- 투고 : 2009.09.30
- 심사 : 2009.12.08
- 발행 : 2009.12.30
초록
'홍백' 복숭아를 대상으로 저장 및 유통 중 품질 향상을 위한 1-MCP처리 방법과 4종의 선도 유지제 처리효과를 구명하기 위하여 본 연구를 수행하였으며 그 결과는 다음과 같다. '홍백' 복숭아의 적정 1-MCP 농도는 1000ppb였고 경도유지 및 착색지연에 있어서 가장 우수한 효과를 나타내었는데 당도 및 산도의 변화에는 크게 영향을 미치지 않았다. 유통온도에 따른 1-MCP와 에틸렌 제거제의 효과를 보면
This study was conducted to investigate the effect of 1-MCP, market temperature and combination treatment of freshing agent with 1-MCP on fruit quality of 'Hong Bak' peach (Prunus persica Batsch). The 1-MCP treatment at the rate of 1000ppb showed the best results in delaying the firmness loss and skin color development during shelf life without any detrimental effects on fruit quality. Moreover, positive effects of 1-MCP on fruit quality parameters were more significant in the fruits stored at