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소나무 유묘를 이용한 싸리버섯의 외생균근 형성

Ectomycorrhizal Formation of Ramaria botrytis Using Pinus densiflora Seedling

  • 가강현 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 정숙주 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박현 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Ka, Kang-Hyeon (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Jeong, Suk-Ju (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Park, Hyun (Division of Wood Chemistry and Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 발행 : 2009.06.30

초록

싸리버섯은 한국에서 상업적으로 중요한 외생균근성 버섯중 하나로 자연채취하고 있다. 본 연구는 소나무 유묘에 싸리버섯균을 접종하여 균근형성을 시도하였다. 소나무 유묘에 형성된 싸리버섯 균의 외생균근은 단순형과 차상분지형이였다. 외생균근의 직경은 $325-380{\mu}m$ 이었고, 균투층은 반투명색으로 $20-30{\mu}m$ 이었다. 한편, 싸리버섯 균의 균사생장 최적온도는 $25^{\circ}C$ 이였고, PDA 배지에서 2달간에 5 cm 정도 생장하였다.

Ramaria botrytis is one of the commercially important ectomycorrhizal mushrooms in Korea and the mushroom is only picked in natural forest. This study was conducted to make ectomycorrhizal synthesis of the fungus using Pinus densiflora seedling. Ectomycorrhizal types of the fungus were simple and dichotomous. Diameter of ectomycorrhizal root was $325-380{\mu}m$ and fungal mantle was subhyaline with $20-30{\mu}m$ in diameter. On the other hand, optimum temperature for mycelial growth was $25^{\circ}C$ and the fungus grew 5 cm on potato dextrose agar medium in two months.

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참고문헌

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