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Analysis of Carcass Characteristics in the 3rd Intron of Pig POU1F1 Gene

돼지의 POU1F1 Intron 3영역 유전자에 따른 도체특성 분석

  • Kim, Gye-Woong (Department of Animal Resources Science, Kongju National University) ;
  • Yoo, Jae-Young (Department of Animal Resources Science, Kongju National University)
  • 김계웅 (공주대학교 산업과학대학 동물자원학과) ;
  • 유재영 (공주대학교 산업과학대학 동물자원학과)
  • Received : 2009.07.16
  • Accepted : 2009.08.13
  • Published : 2009.08.01

Abstract

This study was carried out to compare Msp I polymorphisms in the 3rd intron of porcine gene encoding the pituitary-1 transcription factor (POU1F1) from 286 pigs (Landrace $\times$ Yorkshire $\times$ Duroc, LYD) and to determine the associations between its genotypes and carcass traits by using the PCR-RFLP technique. The frequency of the single nucleotide polymorphism (SNP) genotype DD (84.33%) was very higher than that of CC genotype (0.75%). Allelic frequencies for C and D were 0.082 and 0.918, respectively. Each population followed the Hardy-Weinberg equilibrium. Meat colours of Hunter $L^*$ values and visual colour according to two genotypes were all significantly different. However, no significant difference in crossbred (LYD) was found between CD and DD genotypes for other traits. Therefore, this suggests that POU1F1 may be a major gene or marker for carcass traits.

본 연구는 비육돈 268두를 대상으로 13번 염색체 중 POU1F1 intron 3영역의 유전자 Single Nucleotide Polymorphism(SNP)은 Msp I 제한효소에 의해서 구분된다. 직접 제작한 Primer로 POU1F1 유전자 중 intron 3영역을 증폭할 수 있도록 제작하였고, 823bp의 증폭산물을 기대할 수 있었다. 그 SNP 유전자형을 3개 군으로 분류하여 빈도 추정과 함께 육질관련 형질과의 연관성을 분석한 결과는 다음과 같다. POU1F1 SNP의 DD 유전자형은 84.33%로 가장 높은 출현율을 보인 반면에 CC 유전자형은 0.75%로 매우 낮게 나타났다. 대립유전자 D 빈도는 0.918로 매우 높게 출현하였으나, C 빈도는 0.082로 매우 낮게 출현하였다. Hardy-Weinberg 법칙에 따른 적합도 검정에서는 유의성 없이(p>0.05) 유전적 평형을 이루고 있는 집단임을 알 수 있었다. CD와 DD 유전자형 집단에서 등지방두께, 도체중, Hunter a 및 b값, 그리고 pH에서는 모두 유의한 차이를 보이지 않았으나, Hunter $L^*$값은 CD(37.26) 보다 DD(40.15) 유전자형 개체군에서 짙게 나타났고(p<0.05), 육색도판에 의한 육색은 DD(3.91) 보다 CD(5.09) 유전자형 개체에서 짙게 나타났다((p<0.001). 따라서 이러한 POU1F1 유전자의 SNP 유전자형은 돼지의 성장이나 도체관련 형질과의 연관성을 더욱 깊이 있게 탐색하여 명확한 구명으로 우량 돈육 생산을 위한 DNA marker로 활용되어야 할 것으로 사료된다.

Keywords

References

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