조리 환경에 적합한 기능성 신발(조리화)에 관한 연구

A Study on Shoes for Culinarian Use in the Kitchen Environment

  • 발행 : 2009.03.30

초록

이인자의 연구에 따르면 우리나라 조리사 수는 120만 명을 넘는다. 그럼에도 조리사 환경과 관련된 연구는 찾아보기 어렵다. 그렇지만 현재 조리사들이 작업 현장에서 신고 있는 신발을 조사하여 보기로 하였다. 대부분의 조리 작업 현장에서 일어나는 사고의 유형은 신고 있는 신발에서 기인한 것으로 보고, 본 연구는 조리 종사원들이 작업 환경에 적합한 신발에 관한 연구로서 본 신발을 개발함으로써 조리 현장에서 일어나는 미끄럼 등과 같은 잠재 위험에서 조리 종사원들을 보호하고 피로감을 줄여 업무 효과를 높이려는데 그 목적이 있다. 조리화에 대한 연구가 없기 때문에 조리 종사원들이 현재 신고 있는 안전화를 네 가지 요소에 중점을 두고 실험하였다. 이 네 가지 요소 실험을 바탕으로 무게와 미끄러움 정도, 인열 강도, 박리 강도를 실시한 결과에 따라 새롭게 만들어질 조리화에 대한 기준을 제시하였다. 그 결과로서 조리화의 무게는 체중에 1% 내외로 만들어져야 하며, 미끄러짐 저항도는 0.50 $\mu$, 인열 강도는 50.0 N/mm, 박리 강도는 3.0 kg/cm의 기준치를 제시하였다.

According to Lee In-ja's research into the cooks of Korea, there are more than 1.2 million culinary professionals in Korea. However, it is hard to find studies on their work environment. From this point, this study aims to examine the shoes worn by culinarians in their workplace and facilitate the improved environment to protect culinary professionals against potential dangers such as slips, occupational and industrial injuries and fatigue, on the basis of the shoes they wear. The research was conducted on a representative cross section of safety shoes currently worn by culinary professionals. The four factors to be tested and measured for the study were weight, slip resistance, internal tearing strength and splitting resistance. Findings on inquiry showed that the shoes tested were quite heavy, slippery and readily liable to splitting under low stress - when compared to standardized base figures. In accordance with the results of this experiment, guidelines for four factors of manufacture were suggested. First, chef's shoes should weigh not more than 1% of a wearers weight. Second, they should exhibit more than 0.50 $\mu$ slip resistance. Third, they should withstand at least 50.0 N/mm tearing strength. And finally, they should have upwards of 3.0 kg/cm splitting resistance.

키워드