A Study on How Well-Being Influences Consumer Behavior and Restaurant Choice

외식 소비자의 웰빙 수준과 웰빙 태도가 레스토랑의 선택 속성에 미치는 영향

  • Son, Young-Jin (Dept. of Tourism Hotel & Restaurant Management, Daelim College) ;
  • Hong, Ki-Woon (Dept. of Hotel Culinary & Foodservice Industry, Hyejeon College)
  • 손영진 (대림대학 호텔관광외식계열) ;
  • 홍기운 (혜전대학 호텔조리외식계열)
  • Published : 2009.03.30

Abstract

The objective of this study is to find out how well-being influences consumer behavior of dining-out. Based on this objective, this study covers plans for improving marketing strategies, which contributes to menu development and purchase behavior of consumers. This study consists of two parts : a research based on the review of the literature and empirical study methods. The finding of the study would also be valuable for the development of management of advertising strategies to be implemented in the foodservice industry. Based on the survey statistics, Program SPSS 12.0 and Amos 5.0 were used in order to look into a casual relationship among group units. The findings of the demonstration analysis are as follows. Most of previous research regarding well-being in local study is psychological well-being dealt with individual health and psychological satisfaction. On the other hand, social well-being is likely to focus on public relation rather than private concerns. The fact that the term 'well-being' have not been definitely defined yet was a problem in research. Also, well-being should not be recognized as a temporary trend but as a general trend. Therefore, it is necessary to understand consumer behavior which is changeable as the circumstance of the foodservice industry changes.

본 연구에서는 웰빙 트랜드에 따라 인식하는 외식 소비자의 웰빙 수준과 웰빙 태도가 레스토랑의 선택 속성에 미치는 영향력을 파악하고 이러한 분석결과를 토대로 외식업체들의 외식 소비자들의 웰빙에 대한 수준과 태도를 이해함으로써 향후 외식 소비자에 대한 판매 활동과 서비스를 제공함에 있어서 기초적인 자료를 제시하는데 본 연구의 의의를 갖고 수행하였다. 본 연구에서는 문헌적 연구와 실증적 연구를 실시하였고 웰빙 수준이 외식 소비자의 태도 및 레스토랑 선택 속성에 미치는 영향에 대한 시사점은 다음과 같다. 웰빙에 대한 태도가 높을수록 레스토랑의 선택에 대한 기준이 높아지고 있음을 의미하는 것으로 나타났는데 이러한 연구결과는 웰빙에 대한 관심이 높을수록 레스토랑을 선택함에 있어서 웰빙과 관련된 메뉴 선택과 건강 및 위생측면을 강조하여 레스토랑을 선택하는 것으로 나타나 외식업체의 경우 이러한 소비자들의 웰빙 트랜드에 맞춰서 메뉴 개발에 있어서 웰빙 트랜드와 건강을 고려한 메뉴 개발을 수행해야 할 것이며 식자재 위생에 대해 좀 더 강화해야 할 것으로 판단된다. 또한, 웰빙 현상은 단기적으로 끝날 것이 아니라 장기적으로 지속될 것으로 예상된다. 또한, 심리적 웰빙을 추구하는 개인적 웰빙이나 사회적 웰빙을 추구하는 로하스의 형태는 사회의 다양한 현상과 함께 상품을 개발함에 있어서 사회의 모든 활동과 관련해서 제공될 것으로 기대된다. 본 연구를 수행함에 있어서 한계점은 표본 집단의 설정이 서울지역에서만 실시하였기에 지역적 한계성과 함께 웰빙에 대한 개념적인 정의가 이루어진 다음 다양한 변수의 개발이 필요한 것으로 나타났다.

Keywords