남도마늘 대주아 재배시 지온, 파종시기 및 시비량이 이차생장에 미치는 영향

Effect of Soil Temperature, Seedtime, and Fertilization Rate on the Secondary Growth in the Cultivation of the Big Bulbils of Namdo Garlic (Allium sativum L.)

  • 최학순 (국립원예특작과학원 채소과) ;
  • 양은영 (국립원예특작과학원 채소과) ;
  • 채원병 (국립원예특작과학원 남해출장소) ;
  • 곽용범 (국립원예특작과학원 남해출장소) ;
  • 김홍림 (국립원예특작과학원 남해출장소)
  • Choi, Hak-Soon (Vegetable Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Yang, Eun-Young (Vegetable Research Division, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Chae, Won-Byoung (Namhae Sub-Station, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Kwack, Yong-Bum (Namhae Sub-Station, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Kim, Hong-Lim (Namhae Sub-Station, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA)
  • 발행 : 2009.12.31

초록

마늘에 있어서 이차생장은 구의 품위를 떨어뜨리며 심할 경우에는 작은 인편이 많이 착생하는 등 종구로 사용하기에도 어렵게 된다. 따라서 남도마늘 대주아 재배시 지온, 파종시기 및 시비량이 이차생장에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 시비수준별 남도마늘 대주아 재배시 생장특성을 살펴보면 초장, 엽수, 엽초경, 엽장, 엽폭은 검정시비구의 50% 증비를 하였을 경우가 가장 좋았다. 이차생장 발생율은 검정시비구의 50% 감비시 34.2%, 검정시비구에서는 44.3%, 검정시비구의 50% 증비하였을 경우는 54.1%로 시비량이 증가할수록 이차생장 발생률도 증가하였다. 수확한 구의 평균무게는 검정시비구의 50% 감비시 34.1g, 검정시비구에서는 35.1g 이었으며 검정시비구의 50% 증비시에는 33.9g로 시비량에 따른 수량변화는 없었다. 지중온도와 이차생장 발생과의 상관도를 보면 0.982~0.997로 매우 높게 나타나는 것으로 보아 남도마늘 대주아재배시 이차생장 발생은 지중온도와 상당히 밀접한 상관관계가 있었다. 파종시기가 빠를수록 초장, 엽수, 엽초경 등 지상부 생육이 좋았으며 평균구중도 9월 중순파종구가 36g, 9월 하순 파종구가 29.6g, 10월 상순처리구가 27.9g으로 파종이 빠를수록 구가 컸다. 반면 파종시기와 이차생장발생 간에는 별영향이 없는 것으로 조사되었다.

The secondary growth of garlic depreciates the quality of a bulb and, in the worse cases, makes it difficult to be used as a seed bulb due to many insertions of small cloves in the seed bulb. Therefore, the effect of soil temperature, seedtime, and fertilization rate on the secondary growth of the big bulbils of Namdo garlic has been examined. When we analyzed into the growth characteristics of big bulbils of Namdo garlic under different fertilizer application levels (50% increased fertilization, experimental fertilization and 50% decreased fertilization), the plant height, numbers of leaf, sheathe diameter, leaf length, and leaf width were the best in 50% increase of the test rate of fertilizer. The occurrence rates of secondary growth were 34.2% in 50% decrease of the test rate of fertilizer, 44.3% in the test rate, and 54.1% in 50% increase of the test rate of fertilizer. In other words, the occurrence rate of secondary growth increased by increasing the fertilization rate. While the average harvested bulb weight were 34.1g in 50% decrease of the test rate of fertilizer, 35.1g in the test rate of fertilizer, and 33.9g in 50% increase of the test rate of fertilizer, there were no changes in the number of cloves under different fertilization rates. As the correlation diagram between the soil temperature and occurrence of the secondary growth showed very high relation with 0.892~0.997, the secondary growth in cultivation of Namdo garlic big bulbils had considerably close correlation with the soil temperature. As the earlier the seedtime was, the growth of the above-groundparts including the plant height, numbers of leaf, and sheath diameter were the better. The averages of bulb weight were 36g in the mid September sowed seed bulb, 29.6g in the late September sowed seed bulb, and 27.9g in the early October sowed seed bulb. Overall, our results showed that the bulb size is dependent on the seedtime and the seedtime has no particular effects on the secondary growth.

키워드

참고문헌

  1. Monn, W. and B.Y. Lee. 1985. Studies on the factors affecting the secondary growth in garlic (Allium sativum L.) Hort. Environ. and Biotech. 26(2):103-112
  2. 조진태. 1974. 마늘 파종기별 멀칭시험. 충북 농진원 연구보고서 pp. 331-336
  3. 조진태, 송영준. 1979. 마늘에 대한 비닐멀칭 효과 시험. 충북 농진원 연구보고서 pp. 286-289
  4. 최병윤. 1977. 마늘의 파종적기와 P.E. 피복효과시험. 경기도 농진원 연구보고서 pp. 341-347
  5. Chung, H.D. and M.U. Chang. 1979. Studies on infection of virus in garlic in Korea. J. Kor. Soc. Horti. Sci. 20(2):123-129
  6. Fujisawa, I. 1989. Loss of garlic yield by double infection of garlic viruses. Agric. Hortic. 64:737-741
  7. Hwang, J.M., J.H. Chung, and S.K. Park. 1986. Yield performance test of virus-free garlic seed bulb (Allium sativum L.). Res. Rep. RDA (Hort) 28:24-31
  8. Hwang, J.M., J.I. Kim, S.M. Oh, J.S. Uhm, and H.T. Ha. 2004. Field test of virus-free seed garlic derived from tissue culture. Kor. J. Hort. Sci. Technol. 22:411-415
  9. Kehr, A.E. and G.W. Schaeffer. 1976. Tissue culture and differentiation of garlic. HortScience 11:422-423
  10. Matsubara, S. and D. Chen. 1986. In vitro production of garlic plants and field acclimatization. HortScience 24: 677-679
  11. 이재욱, 서효덕, 박상근. 1987. 마늘무병종구 주아크기 에 따른 재식밀도 및 파종기 구명 시험. 원시연보 pp. 172-176
  12. Nam, S.S., I.H. Choi, S.K. Bae, and J.K. Bang. 2005. Effect of planting dates and planting density using large bulbils for seed clove production of garlic 'Namdo' in southern regions. Kor. J. Hort. Sci. Technol. 23:265-268
  13. Ogawa, T., N. Matsubara, and N. Mori. 1976. Rearing of virus-free garlic. Agric. Hortic. 51:551-554
  14. Walkey, D.G.A. and D.N. Antil. 1989. Agronomic evaluation of virus-free and virusinfected garlic (Allium sativum L.). J. Hortic. Sci. 64:53-60
  15. 유장현, 한규평. 1973. 프라스틱 필름 피복에 의한 마늘 조기생산에 관한 시험. 전남농진원연보 pp. 420-421