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유색 육용계의 사료내 다양한 에너지 및 단백질 수준이 생산 능력, 혈액 성상, 계육 품질에 미치는 영향

Effects of Dietary Various Energy and Protein Levels on Productivity, Blood Composition and Meat Quality in Cross-Bred Chicks

  • 정용대 (전북대학교 동물자원과학부) ;
  • 윤명자 (전북대학교 동물자원과학부) ;
  • 류명선 (전북대학교 동물자원과학부) ;
  • 류경선 (전북대학교 동물자원과학부)
  • Jeong, Y.D. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Youn, M.J. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Ryu, M.S. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Ryu, K.S. (School of Animal Science & Biotechnology, Chonbuk National University)
  • 발행 : 2009.03.31

초록

본 연구는 유색 육용계의 생산성 극대화와 생리에 적합하며 계육 품질 향상을 위해 사료내 적정 에너지와 단백질 수준을 구명하기 위해 실시하였다. 공시동물로 유색 육용계 720 수 준비하였고 초기(0~2주), 전기(3~5주), 중기(6~8주), 후기(9~10주) 총 10주간 사양하였다. 시험 사료의 에너지 수준은 0~10주동안 3,000, 3,100 kcal/kg이며, 사양 초기 단백질 수준은 22%, 전기는 20, 21%, 중기는 18, 19, 20% 처리하였고, 후기는 17, 18, 19%하였다. 조사 항목으로 생산성, 혈액성상, 계육 품질을 조사하였다. 0~2주에 ME 3,100 처리구에서 생산성이 개선되었다(P<0.05). 3~5주에 사료 요구율은 CP(22)21% 처리구가 CP(22) 20% 처리구에 비해 감소되었다(P<0.05). 6~8주의 생산성은 ME와 CP 처리구에서 차이를 나타내지 않았다. 사양 후기(9~10주)에 ME 3,100 처리구는 증체량과 사료 요구율이 개선되었으며, CP($22{\times}21{\times}20$)19% 처리구는 사료 섭취량에서 다른 CP 처리구에 비해 감소하였다(P<0.05). 0~10주에 ME 3,100 처리구의 생산성은 ME 3,000 처리구보다 개선되는 경향을 나타내며 CP 처리구는 증체량과 사료 섭취량에서 차이는 없으나 사료 요구율은 CP($22{\times}21{\times}20$)19% 처리구가 유의하게 감소하였다(P<0.05). ME와 CP간 상호작용은 사양 초기와 전기에 나타났다. 혈중 총단백질은 ME 3,100 처리구가 ME 3,000 처리구보다 증가하였다(P<0.05). 알부민, 총콜레스테롤은 CP, ME 처리구간 차이를 나타내지 않았고 글루코오스는 CP($22{\times}20{\times}19$)18 처리구에서 다른 CP 처리구들보다 증가하였다(P<0.05). 중성지방은 ME, CP 처리구간 차이가 없었다. 가열 감량, 전단력, 보습력은 처리구간 차이를 나타내지 않았다. 그러나 pH는 사료내 에너지 및 단백질 수준에 따른 유의적인 차이가 나타났으며 ME 및 CP 처리구간 상호작용을 나타내었다(P<0.05). 따라서, 유색 육용계의 사양 시기별 단백질과 에너지 수준은 사육 초기에 ME 3,000 kcal/kg, CP 22%, 사육 전기는 ME 3,100 kcal/kg, CP 21%, 사육 중기는 ME 3,100 kcal/kg, CP 18% 그리고 사육 후기는 CP 17%, ME 3,100 kcal/kg 또는 그 이상으로 하는 것이 적정 수준으로 사료된다. 이 결과는 1회의 사양 시험을 통해 도출된 결과이므로 반복 시험을 추가적으로 수행할 필요성이 있다.

These studies were conducted to investigate the various dietary CP and ME feeding effect on productivity, blood composition and meat quality in cross bred chicks. Seven hundred twenty one day old cross bred chicks (Hanhyup Samho) were alloted to the floor pen for early starting (0~2 weeks), starting (3~5 weeks), growing (6~8 weeks), finishing period (9~10 weeks). Dietary ME and CP were 3,000, 3,100 kcal/kg, and 22% for early starting period, 19, 20, 21% for starting period, 18, 19, 20% for growing period, 17, 18, 19% for finishing period. Weight gain and feed consumption were weekly measured and feed conversion ratios were calculated. Blood and breast meat were collected at the end of experiment. Birds fed ME 3,100 kcal/kg diets improved significantly compared with others for the first two weeks (P<0.05). Feed conversion was statistically improved in CP (22)21% treatment relative to that of CP (22)20% from three to five weeks of age. No difference were found from 6 to 8 weeks of age. Weight gain and feed conversion also improved in ME 3,100 kcal/kg treatments, but feed intake decreased significantly in CP ($22{\times}21{\times}20$)19% treatment for the rest of experimental period (P<0.05). There was interaction between ME and CP for the first five weeks (P<0.05). Blood total protein showed higher in ME 3,100 kcal/kcal treatment than ME 3,000 kcal/kg (P<0.05). There were no differences in albumin, total cholesterol and glucose, but CP ($22{\times}20{\times}19$)18 treatment showed higher glucose than other treatments (P<0.05). Cooking loss, tenderness and water holding capacity were not different. However, pH was dependent on dietary ME, CP and existing the interaction between ME and CP treatments (P<0.05). As the results of this experiment, ME and CP were confirmed the 3,000 kcal/kg, 22% for the first two weeks 3,100 kcal/kg, 21% from three to five weeks of age, 3,100 kcal/kg, 18% for the growing period, 3,100 kcal/kg, 17% for the rest of period. However, further research would be required to confirm more optimum dietary nutrition for cross bred chicks.

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