The effect of omae Prunus mume extract on the immune response and growth rate of Japanese eel Anguilla japonica

오매, Prunus mume 추출물 투여에 따른 뱀장어, Anguilla japonica의 면역 반응과 성장

  • Kim, Jin-Do (Southern Regional Inland Fisheries Research Institute, NFRDI) ;
  • Kim, Yi-Cheong (Southern Regional Inland Fisheries Research Institute, NFRDI) ;
  • Kim, Gwang-Seok (Southern Regional Inland Fisheries Research Institute, NFRDI) ;
  • Woo, Sung-Ho (􀓈Department of Aquatic Life Medicine, Pukyong National University) ;
  • Park, Sung-Woo (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University)
  • 김진도 (국립수산과학원 내수면양식연구센터) ;
  • 김이청 (국립수산과학원 내수면양식연구센터) ;
  • 김광석 (국립수산과학원 내수면양식연구센터) ;
  • 우승호 (부경대학교 수산생명의학과) ;
  • 박성우 (군산대학교 수산생명의학과)
  • Published : 2009.12.01

Abstract

The effects of extacts of Omae Prunus mume were tested on non-specific immune response of Japanese eel Anguilla japonica. Lysozyme activity in the serum of the administrated group was presented higher than control, whereas no difference was lysozyme in the mucus or bacterial reaction of the serum. The lysozyme activity of the serum was increased 2 weeks after administrated and highest of that was 5 weeks later. Results of the experimental challenge of Edwardsiella tarda and Aeromonas hydrophila were presented administrated group was higher than control. The results of both groups in the growth rate were same.

오매 추출물 첨가 사료의 투여가 양식 뱀장어의 비특이적 면역 반응에 미치는 효과를 조사하였다. 그 결과, 뱀장어의 혈청 내 lysozyme의 활성을 증가시키는 것으로 나타났고, 점액 내 lysozyme 및 혈청의 살균능에 있어서는 차이를 나타내지 않았다. 혈청 내 lysozyme의 활성은 추출물 첨가 사료 투여 후 2주째에 증가하기 시작하여 5주째에 가장 높은 것으로 나타났다. 어류 병원성 세균인 Edwardsiella tarda와 Aeromonas hydrophila 균에 대한 저항성 실험에 서 오매 추출물 첨가 사료을 투여한 실험구가 대조구에 비해 세균에 대한 저항성이 높게 나타났다. 또한 오매 추출물 첨가 사료를 투여한 실험구에서 대조구에 비해 성장이 좋게 나타났다.

Keywords

References

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