Journal of Dairy Science and Biotechnology
- Volume 27 Issue 2
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- Pages.55-62
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- 2009
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- 2733-4554(pISSN)
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- 2733-4562(eISSN)
Review: Distribution, Lactose Malabsorption, and Alleviation Strategies of Lactose Intolerance
유당불내증(Lactose Intolerance)의 발생 원인과 경감 방안에 대한 고찰
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Yoon, Sung-Sik
(Division of Biological Science and Technology, College of Science and Engineering, Yonsei University)
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윤성식
(연세대학교 과학기술대학 생명과학기술학부)
- Published : 2009.11.30
Abstract
Milk is called an almost complete food in terms of nutrition, especially for the younger generations because it contains a number of nutrients required for growth and development. Lactose intolerance is defined as a malabsorption of lactose in the intestine with some typical symptoms of abdominal pains and bloating, and occurred at 75% of global populations, which hampers milk consumption worldwide. Lacks of milk consumption in the underdeveloped countries frequently lead to many nutrients deficiencies, so that diseases including osteoporosis, hypertension, and colon cancer are more prevalent in the recent days. Lactose in foods needs to be hydrolyzed prior to intestinal absorption. The hydrolytic enzyme responsible for splitting lactose into its monomeric forms, glucose and galactose, is called as lactase or
우유는 110여 종에 달하는 다양한 영양소를 골고루 함유하고 있어 성장기 어린이들에게 영양학적으로 완전에 가까운 식품으로 알려져 있다. 전세계 인구의 75% 정도가 유전적으로 유당을 소화시키는 능력이 부족한 이른바 유당불내증 때문에 우유 소비를 가로막는 최대 장애요인이 되고 있다. 우유의 섭취 부족으로 인하여 영양소의 결핍이 초래되어 골다공증, 고혈압, 결장암의 발병율이 증가하고 있는 추세이다. 식품 중에 함유된 유당이 체내에 흡수되려면 소장내에서 가수분해가 일어나야 한다. 유당을 분해하는 효소를 락타아제 또는
Keywords