Abstract
The tempering system which is developed by this research which sees energy curtailment and from the environmental side which is essential for in hazard analysis critical control point. The tempering system with development experimented frozen pork and fish. As test result, frozen pork region was not thawed occurred plentifully. Like this the actual condition, the case of frozen fish is grind and the bulk and density uniformly was formed, the pork the density was dense and was thought with the fact that the temperature difference change is big. Also after tempering from measurement location center the temperature appeared substitutionally with the low-end thing. This central part of the frozene region is thought the impedance change appears few. To hereafter respects an impedance change is thought that has the necessity which will change the structure of tempering system.
본 연구에서 개발된 해동 시스템은 에너지 절감 및 친환경 측면에서 위해 요소 중점 관리기준(HACCP)에 대응하기 위한 필수적인 기술이다. 개발된 해동 시스템으로 냉동 돈육과 연육을 실험하였다. 실험 결과 냉동 연육보다 냉동돈육이 해동되지 않는 부위가 많이 발생하였다. 이와 같은 현상은 냉동 연육의 경우 갈아 있어서 부피와 밀도가 균일하게 형성 되었지만, 돈육은 밀도가 조밀하여 온도 차이 변화가 큰 것으로 사료되었다. 또한 해동 후 측정 위치 중심부에서 온도가 대체적으로 낮은 것으로 나타났다. 이것은 냉동 부위의 중심부분이 임피던스 변화가 적어 나타난 현상으로 사료되었다. 향후에는 임피던스 변화를 위해 해동 시스템의 구조를 변경할 필요가 있는 것으로 판단되었다.