The continuous application effect of the food waste composts on the cultivated upland soils and plants

밭에서 음식물류폐기물 활용 퇴비의 연용이 토양 및 작물에 미치는 영향

  • Kwon, Soon-Ik (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • So, Kyu-Ho (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Hong, Seung-Gil (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Kim, Gun-Yeob (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Seong, Ki-Seog (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Park, Woo-Kyun (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Kim, Kwon-Rae (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Lee, Deog-Bae (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science) ;
  • Jung, Kwang-Yong (Department of Agricultural Environment, National Academy of Agricultural Science)
  • 권순익 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 소규호 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 홍승길 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 김건엽 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 성기석 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 박우균 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 김권래 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 이덕배 (국립농업과학원 농업환경부) ;
  • 정광용 (국립농업과학원 농업환경부)
  • Received : 2009.09.01
  • Accepted : 2009.09.28
  • Published : 2009.09.30

Abstract

Food waste has been actively used as a composting material in order to reduce the environmental pollution load and to enhance the recycling of resources. In this study, the longterm effects of continuous application of food waste compost to soils on both the crop production and the soil properties were examined to ensure the safety of food waste compost in agricultural use. In addition, we collected the preliminary data for establishing standard application rate of food waste compost for agricultural utilization. Based on conventional nitrogen application rate of chemical fertilizer for crop cultivation, pig manure compost $(24g\;N\;kg^{-1}$, $8g\;P_2O_5\;kg^{-1}$, and $10.4g\;K_2O\;kg^{-1})$ and food waste compost ($20g\;N\;kg^{-1}$, $20.1g\;P_2O_5\;kg^{-1}$, and $6.5g\;K_2O\;kg^{-1}$) were applied to the upland soil in $2{\times}2{\times}2m$ lysimeter in which lettuce (Lactuca sativa var. crispa), Chinese cabbage (Brassica campestris subsp. napus var. pekinensis), red pepper (Capsicum annuum), and potato (Solanum tuberosum) were grown continuously. The crops grown in soils to which food waste compost applied showed better growth responses than the control, whereas some variations were observed in the crops grown in chemical fertilizer treated soils. Continuous application of food waste compost increased the contents of organic matter, nitrogen, and phosphorus, which resulted in improving soil aeration.

음식물류폐기물의 재활용은 환경오염 예방과 자원 순환이라는 목적을 가지고 활발하게 시도되고 있다. 본 연구는 음식물류폐기물을 활용한 퇴비의 안전한 농업적 활용 방안을 모색하고, 음식물류폐기물의 농업적 활용기준 설정을 위한 기초자료를 얻고자 수행하였다. 이를 위해서 음식물류폐기물 활용 퇴비의 장기간 연용이 작물 생육과 토양환경에 미치는 영향을 조사하였다. 시험에 사용된 재료는 질소, 인산, 칼리의 함량이 각각 $24g\;kg^{-1}$, $8g\;kg^{-1}$, $10.4g\;kg^{-1}$인 돈분퇴비와 질소, 인산, 칼리의 함량이 각각 $20g\;kg^{-1}$, $20.1g\;kg^{-1}$, $6.5g\;kg^{-1}$인 음식물류폐기물 활용 퇴비로써 $2{\times}2{\times}2m$ 크기의 라이시미터에 화학비료의 질소 시용량과 동일하게 시용한 후 상추, 배추, 고추 및 감자를 연속하여 재배 실험하였다. 음식물류폐기물 활용 퇴비를 시용한 시험구의 작물 생육은 무비구 보다는 양호하였으나 화학 비료구와 비교했을 때 작물에 따라 반응이 달랐다. 음식물류폐기물을 활용한 퇴비의 연속적인 시용은 토양의 이화학성에 대해서는 유기물, 질소 및 인산의 함량을 증가시켰고, 토양 물리성에 대해서는 통기성을 증가시켰다.

Keywords

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