한국조리학회지 (Culinary science and hospitality research)
- 제15권4호
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- Pages.115-130
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- 2009
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
대학교급식의 가격 상승 허용 평가
Permission Evaluation of the Price Hike of University Meal Service
- Lee, Yun-Jung (Dept. of Foodservice, Kyunggi University) ;
- Han, Kyung-Su (Dept. of Foodservice, Kyunggi University)
- 발행 : 2009.12.30
초록
대학교급식은 큰 물가 상승에도 늘 그에 못 미치는 가격 상승이 이루어졌다. 따라서 학교급식의 질적인 하락과 학생들이 학교급식에 대한 신뢰도의 저하는 학교급식의 발전 차원에서 혁신적인 이미지 갱신을 필요로 하며, 학생들이 허용할 수 있는 범위 내에서의 적절한 가격 상승이 요구되어 진다. 따라서 본 연구는 대학교급식의 가격 상승 허용 평가에 관한 연구로 대학급식을 이용하는 학생들의 이용 행태와 이용 식당, 대학급식의 가격대, 대학급식의 경영 형태에 따라 가격 상승 허용율에 영향을 미치는지에 관해 분석하고, 이에 따른 대학급식의 가격수용성에 대하여 알아보고자 하였다. 학생들은 가격의 상승에 대한 민감한 반응을 보이고 있었으며, 학교급식의 가격 상승에 대하여 반대하는 이유는 가격에 비하여 학교급식의 질적인 향상이 이루어지지 않기 때문이 라고 응답하였다. 학교급식의 질은 외부 식당에 비해 학교급식의 가격대의 만족도를 평가한 결과, 학교급식의 질이 낮게 평가되었다. 그러나 학교급식의 가격 수준이 높을수록 외부 식당의 가격에 비해 학교급식이 싸지 않다라고 응답하는 응답자가 많은 것은 학교급식과 외부 식당과의 가격 비교에서 별다른 차이가 없는 것으로 나타났다. 또한 교차분석을 실시한 결과, 대학생들의 이용 행태에 따른 이용 식당과 가격 상승 허용율 간에는 유의적이 차이가 있음을 알 수 있었고, 대학급식 가격대와 가격 상승 허용율 간에는 유의적인 차이가 없음을 알 수 있었으며, 대학급식의 적절한 경영 형태와 가격 상승 허용율 간에 유의적인 차이가 있음을 알 수 있었다. 본 연구에서 외부 식당과 대학 식당을 비교하여 가격 적정과 식당의 질에 대해 평가하였다는 것을 한계점이라 할 수 있다. 그러나 대학생들이 학생 식당을 이용하는 가장 큰 이유 중 두 번째로 중요한 요인이 가격요인이었다는 점에서 앞으로 대학급식의 발전에 기초자료가 될 것으로 사료된다.
The price hike of university meal service hasn't increased as much as the rise in prices. Accordingly, it is necessary to make the school meal service better and make its image students think of improved, and it needs a proper increase. This study examines the permission evaluation of price hike of university meal service by analyzing students' behavior of using school meal service, restaurants they use, the price range of the meal service. It also investigates how the management of university meal service influences its price hike rate. The result of the study is as follows. Students are sensitive to price increase of school meal service because it hasn't been improved compared with its price. As a result of the evaluation of satisfaction with price in school meal service, its quality is bad compared with the restaurants outside school even though there isn't much difference between their prices. In addition, the cross tabulation analysis shows that there is significant difference between the restaurants students use and the price hike rate; there isn't significant difference between the price range of the meal service and the price hike rate; there is significant difference between the proper management of the meal service and the price hike rate. This study has a limit because it analyzes proper price and the quality of the restaurants comparing school cafeterias and the restaurants outside a university; however, it should be basic information for the improvement of university meal service in that the second most important reason why university students use a school cafeteria is price.
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