the MEAT Journal (육가공)
- Serial No. 35 winter
- /
- Pages.34-45
- /
- 2008
Distribution of Microorganisms and Foodborne Pathogens in Yukae
육회 중에 분포하는 미생물과 주요 식중독 세균의 조사
- Lee, Si-Hyung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
-
Kim, Jin-Man
(Department of Food Science and Biotechnology of Animal Resources, Konkuk University) ;
-
Kim, Myung-Hee
(Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
- Published : 2008.01.01
Abstract
People can be exposed to various microorganisms when they eat yukae (seasoned raw meat) because yukae is eaten raw. The purpose of this study was to find out microbial distribution in yukae. In this experiment, 5 restaurants serving yukae were chosen in Daegu area. Mesophilic microorganisms and coliforms were measured by Korean Food Standards Codex. Analyses of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7 were conducted. As results, mesophilic microorganisms ranged 6.6
육회는 가열처리 없이 섭취하기 때문에 다양한 미생물에 노출될 수 있다. 본 연구에서는 대구 지역의 육회 전문점 5곳을 선정하여 미생물 분포를 조사하였다. 식당에서 판매되고 있는 조리된 육회를 식품공전 방법에 따라 중온성균수와 대장균군수를 측정하였고 식품중에 검출되어서는 아니되는 병원성 세균인 Salmonella spp., Staph. aureus, E. coli O157:H7, L. monocytogenes의 검출 유무를 조사하였다. 조사 결과, 육회에는 중온성균이 6.6