A New Mid-late Maturing, Lodging Tolerance and Good-Quality Rice Variety "Saenuri"

벼 중만생 고품질 내도복 신품종 "새누리"

  • 김기영 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 신문식 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 고재권 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 하기용 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김보경 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 남정권 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 고종철 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 백만기 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김영두 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 강현중 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 노광일 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김우재 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 박현수 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 정진일 (국립식량과학원 기능성작물부) ;
  • 백소현 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 신운철 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 모영준 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김경훈 (국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김정곤 (농촌진흥청)
  • Received : 2008.12.19
  • Published : 20081200

Abstract

'Saenuri' is a new japonica rice variety developed and registered by the rice breeding team of Department of Rice and Winter Cereal Crop, NICS, RDA in 2007. This variety was derived from a cross between Gyehwa17 with lodging tolerance and high yield potential, and HR14026-B-68-6-1-5 with resistance to diseases and good eating quality. This variety has about 124 days growth duration from transplanting to harvesting in west-southern coast, Honam and Youngnam plain of Korea. It is about 78 cm in culm length and tolerance to lodging. In reaction to biotic and abiotic stresses, it shows moderately resistance to blast, and resistance to bacterial blight pathogen races from K1 to $K_3$ and stripe virus, but susceptible to other major diseases and insect pests. The milled rice of "Saenuri" exhibits translucent, relatively clear non-glutinous endosperm and midium short grain. It has similar amylose content of 19.0% and lower protein content of 6.1%, and good palatability of cooked rice compared with Nampyeongbyeo. The milled rice yield performance of this variety is about 5.71MT/ha in local adaptability test for three years. "Saenuri" would be adaptable to west-southern coast, Honam and Youngnam plain of Korea.

"새누리" 품종은 국립식량과학원 벼맥류부에서 2007년도에 육성한 중만생 고품질 내병성 품종으로 주요특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. 새누리는 남서해안지, 호남 및 영남평야지 보통기 표준재배에서 평균 출수기가 8월 16일로 남평벼와 같은 중만생종이다. 2. 주당수수는 남평벼와 비슷하나 수당립수는 남평벼보다 많고 등숙비율은 약간 낮다. 현미 천립중은 남평벼보다 다소 무거운 중립종이다. 3. 위조현상은 나타나지 않았으며 성숙기 하엽노화가 늦고 수발아는 남평벼보다 잘 되는 편이다 남평벼에 비해 유묘기 내냉성 및 출수지연일수는 비슷하나 내냉성 임실율은 낮은 편이다. 4. 잎도열병은 중도저항성이며 잎도열병 병반면적율은 남평벼보다 낮고 친화성 균주수가 적어 내구저항성은 남평벼보다 강하며 흰잎마름병($K_1{\sim}K_3$), 줄무늬잎마름병에는 저항성이나 오갈병과 검은줄오갈병에는 약하다. 5. 심복백은 거의 없고 남평벼 수준으로 맑고 투명하다. 아밀로스 함량은 남평벼와 비슷하나 단백질함량이 낮고 밥맛이 양호하다. 도정율 및 완전미도정수율은 남평벼와 비슷하다. 6. 쌀수량은 5.71 MT/ha로 남평벼 보다 5% 증수되었다.

Keywords

References

  1. Choi, H. C. 2002. Current status and perspectives in varietal improvement of rice cultivars for high-quality and value-added products. Korean J. Crop Sci. 47(S):15-32
  2. Heo, I. H. and S. H. Lee. 2006. Changes of unusual temperature events and their controlling factors in Korea. Korean J. Geographical Sci. 41(1):94-105
  3. 농촌진흥청. 2005. 하계작물 신품종개발 공동연구 보고서. 38-167
  4. 농촌진흥청. 2006. 하계작물 신품종개발 공동연구 보고서. 36-169
  5. 농촌진흥청. 2007a. 하계작물 신품종개발 공동연구 보고서. 36-169
  6. 농촌진흥청. 2007b. 농작물 직무육성 신품종선정 심의자료 (수도분야). 89-99
  7. 농촌진흥청. 2007c. 2007 하계작물 신품종개발공동연구사업 과제수행계획서. 41-66