Abstract
A new pale yellow gerbera(Gerbera hybrida Hort.) cultivar 'Honey Cream' was developed from a cross between 'Princessa' and 'Picasso', followed by seedling and line selections at the Flower Research Institute, Gyeongnam Agricultural Research and Extension Services(ARES) in 2006. Three times evaluations were conducted from 2003 for the detailed characteristics of the new cultivar. 'Honey Cream' has semi-double type large flowers in good harmony with pale yellow(RHS, 11-D) ray floret and green center. It has good, stable flower shape and strong peduncle, and its vase life was 12.3 days. The average flower yield of 'Honey Cream' was about 48.5 stems per plant/year in greenhouse trails during 2003 and 2006. This cultivar was registered to the Korea Seed and Variety Service(KSVS) for commercialization in 2007. Year-round production of this cultivar is possible in the greenhouse condition in Korean climate.
국내 재배환경에 적합한 다수성인 거베라의 우수 신품종 육성을 위하여 경남농업기술원 화훼연구소에서 1998년부터 교배조합 육성을 위하여 국내의 재배농가와 종묘업체로부터 품종을 수집한 후, 1999년 3월에 황색 중륜계의 'Princessa'를 모본, 복색 대륜계의 'Picasso'를 부본으로 인공교배를 실시하여 교배조합으로부터 125개의 종자를 획득하였다. 교배후 결실이 된 조합은 채종 즉시 파종 하였으며, 파종 1개월후 발아된 103개의 유묘는 본엽이 4~5매 전개되었을 때 화훼연구소 유리온실 내의 선발 포장에 정식하였다. 그 후 교잡 1세대의 특성검정 결과, 화색이 선명하고 수량이 많은 우수 3개체 (99038-038, 081, 096)를 1차로 선발하였다. 그 후 특성이 우수한 99038- 081(경남 G-26)개체를 생장점배양에 의해 개체증식 후 화훼연구소 유리온실내의 특성검정 포장에 정식하여 2003년 9월부터 2006년 8월까지 3회에 걸쳐 생육 및 수량특성 검정을 실시하였다. 특성검정을 실시한 결과 화색, 화형, 수확량 등 품질과 수량이 우수하다고 판단되어 2007년 국립종자원에 'Honey Cream'으로 명명 품종등록하였다. 'Honey Cream'은 크림색을 띤 옅은 황색의 반겹꽃 절화용으로 수량이 많고 화형이 안정된 대륜화로서 화색과 화심색이 잘 조화된 기호도가 높은 품종이다. 본당 수량은 연간 3회 검정 결과 평균 48.5개이며, 평균 절화수명은 12.3일이다.