A Mid-Late Maturing, Multi-Disease Resistant and Good-Quality Rice Variety "Hwangkeumnuri"

벼 중만생 고품질 복합내병성 품종 "황금누리"

  • 김기영 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 신문식 (작물과학원 영남농업연구소) ;
  • 고재권 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김보경 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 하기용 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 고종철 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 백만기 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 남정권 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김영두 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 정진일 (작물과학원 영남농업연구소) ;
  • 노광일 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김우재 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 박현수 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 강현중 (작물과학원 호남농업연구소) ;
  • 김정곤 (작물과학원 호남농업연구소)
  • Received : 2008.06.05
  • Published : 2008.06.10

Abstract

'Hwangkeumnuri' is a japonica rice variety developed and registered by the rice breeding team of Honam Agricultural Research Institute, NICS, RDA in 2006. This variety was derived from a cross between 'Milyang 165' (Junambyeo) with good quality and high yield and HR14732-B-67-2-3 with multi-disease resistance. This variety has about 125 days growth duration from transplanting to harvesting in west-southern coast, Honam and Youngnam plain of Korea. It is about 76 cm in culm length and tolerance to lodging. In reaction to biotic and abiotic stresses, it shows resistance to blast, bacterial blight pathogen from $K_1$ to $K_3$ and stripe virus, but susceptible to other major diseases and insect pests. The milled rice of 'Hwangkeumnuri' exhibits translucent, relatively clear non-glutinous endosperm and midium short grain. It has similar amylose content of 18.9% and lower protein content of 6.2%, and good palatability of cooked rice compared with 'Nampyeongbyeo'. The milled rice yield performance of this variety is about 5.74 MT/ha in local adaptability test for three years. 'Hwangkeumnuri' would be adaptable to west-southern coast, Honam and Yeongnam plain of Korea.

'황금누리' 품종은 작물과학원 호남농업연구소에서 2006년도에 육성한 중만생 고품질 복합내병성 품종으로 주요특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. '황금누리'는 남서해안지, 호남 및 영남평야지 보통기 표준재배에서 평균 출수기가 8월 17일로 '남평벼'보다 1일 늦은 중만생종이다. 2. 주당수수 및 현미천립중은 '남평벼'와 비슷하나 수당립수는 '남평벼'보다 많고 등숙비율은 약간 낮다. 3. 위조현상은 나타나지 않았으며 성숙기 하엽노화가 늦고 수발아는 '남평벼'보다 잘 안되는 편이다. 춘천 내냉성 검정 결과 '남평벼'에 비해 유묘기 내냉성 및 출수지연일수은 비슷하나 임실율 낮은 경향이었다. 4. 잎도열병은 중도저항성이며 잎도열병 병반면적율은 '남평벼'보다 낮고 친화성 균주수가 적어 내구저항성은 '남평벼'보다 강하며 흰잎마름병($K_1{\sim}K_3$), 줄무늬잎마름병에는 저항성이나 오갈병과 검은줄오갈병에는 약하다. 5. 심복백은 거의 없고 '남평벼' 수준으로 맑고 투명하다. 아밀로스 함량은 '남평벼'와 비슷하나 단백질함량이 낮고 밥맛이 양호하다 도정율 및 완전미도정수율은 '남평벼'와 비슷하다. 6. 쌀수량이 5.74 MT/ha로 '남평벼'보다 2% 증수되었고, 이모작 재배에서 5.36 MT/ha, 만식재배에서는 5.34 MT/ha로 각각 2, 3% 증수하였다.

Keywords

References

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