Microscopic Study of Decomposition-Inhibition in Stabilized $ClO_2$ Gas in Kidney of Rat with Passage of Time

시간경과에 따른 안정화 이산화염소(Stabilized $ClO_2$)의 콩팥조직 부패억제에 대한 현미경적 연구

  • Hwang, Kyu-Sung (Department of Funeral Science, College of Health Industry, Eulji University) ;
  • Choi, Ki-Ju (Electron Microscopy Laboratory, Eulji University) ;
  • Paik, Doo-Jin (Department of Anantomy and Cell Biology, College of Medicine, Hanyang University) ;
  • Lim, Do-Seon (Department of Dental Hygiene, College of Health Science, Eulji University)
  • 황규성 (을지대학교 보건산업대학 장례지도학과) ;
  • 최기주 (을지대학교 전자현미경실) ;
  • 백두진 (한양대학교 의과대학 해부.세포생물학교실) ;
  • 임도선 (을지대학교 보건과학대학 치위생학과)
  • Published : 2008.09.30

Abstract

The stabilized $ClO_2$ gas has been used for many years by the food industry as a strong oxidizing and sanitizing agent that has broad and high biocidal effectiveness. Therefore, "stabilized $ClO_2$" gas may be used in fields of disinfectant and sterilization. But, there have been few studies on the decomposition-inhibition effect of stabilized $ClO_2$ gas with passage of time. The main purpose of this study was to examine the decomposition-inhibition effect of stabilized $ClO_2$ gas and the morphological change of kidney by measuring of the light and electron microscope. Sprague-Dawley (SD) rats weighting from 230 gm to 250 gm were used as experimental animals. Under ether anesthesia, the right kidney of rat was obtained. Put each sample in $37^{\circ}C$ and humidity $80{\pm}5%$ incubator, we obtained each sample after 0 day, 1 day, 2 days, 3 days, 4 days and 5 days. We proceeded the observation of light and electron microscope. The results obtained in this study reveal that stabilized $ClO_2$ gas is an effective decomposition inhibitor until 2 days that was conducted at $37^{\circ}C$ and humidity $80{\pm}5%$ conditions.

소취 및 소독제로서 사용되어온 안정화 이산화염소($S-ClO_2$)의 조직에 대한 부패억제 효과를 확인하고자 본 연구를 수행하였다. 실험을 위해 8주령 SD계 흰쥐 콩팥(kidney)을 사용하였고, 안정화 이산화염소를 처리하지 않은 대조군과, 안정화 이산화염소의 분말과 수용액을 처리한 실험군으로 구분하여 광학 및 전자현미경으로 관찰하였다. 광학현미경 관찰 결과, 부패양상은 시간경과에 따라 토리, 보우만주머니 및 세뇨관을 구성하는 세포의 핵과 세포사이 경계가 불분명해지며, 세뇨관의 경우 신장되었다가 결국에 수축되었다. 대조군의 1일군부터 괴사(necrosis)가 시작되어 3일군 이후는 전체적인 조직 괴사로 형태를 구별하기 어려웠다. 실험군에서 3일군의 경우, 조직의 전반적 형태와 괴사정도가 대조군의 1일군과 유사하였다. 전자현미경 관찰 결과, 시간경과에 따라 세포소기관 및 미토콘드리아의 부분적 붕괴로 시작되어 결과적으로 모든 세포내소기관이 붕괴되었다. 대조군의 1일군에서 세포소기관의 부분적 붕괴가 관찰되었으며, 실험군의 3일군에서 세포소기관 및 미토콘드리아의 부분적 붕괴 현상이 관찰되었다. 대조군의 3일군 이후에서는 세포소기관을 구별할 수 없었다. 이상의 연구 결과에서 $37^{\circ}C$, 습도 $80{\pm}5%$에서 안정화 이산화염소($S-ClO_2$)가 부패와 변성을 억제하는 부패억제제로서 효과가 있고, 억제 정도는 실험군의 3일군이 대조군의 1일군에 해당하는 것으로 보아 최소 2일 정도의 부패억제 효과가 있는 것으로 확인되었다.

Keywords

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