Abstract
In this study, the productivity of bioethanol obtained from various domestic raw materials (barley, brown rice, corn and sweet potato) by simultaneous saccharification and fermentation (SSF) process was estimated. Also, optimal conditions of temperature, time and enzyme concentration in gelatinization and liquefaction process were investigated. As a result, corn showed high ethanol yield of 90.45% and sweet potato had a rapid fermentation time. Productivity of bioethanol increases in accordance with the starch value of raw materials except brown rice. Therefore, it is very important to understand the structure of starch. Further studieson the characteristics of raw materials are necessary to enhance the productivity of bioethanol.
동시당화발효 공정을 이용한 국내산 원료의 바이오 에탄올 생산성을 비교해 보았다. 먼저 바이오 에탄올 생산비를 절감하기 위해 에탄올 생산의 전처리 공정인 호화, 액화 공정의 최적조건을 탐색하였고 이를 바탕으로 각 원료별 에탄올 생산성을 알아보았다. 그 결과 각 원료별로 모두 다른 최적의 전처리 조건을 나타내었는데, 이는 원료에 따른 전분 입자의 구조 때문인 것으로 판단된다. 또한 에탄올 생산성에 있어서도 원료별로 많은 차이를 보였다. 옥수수의 경우 에탄올 전환 수율이 90.45%로 가장 높았고 발효속도 면에서는 절간고구마 가장 빠른 것으로 나타났다. 이는 대부분의 원료에서 전분함량이 높을수록 에탄올 생산량은 많았지만 발효 속도에는 크게 영향을 미치지 않는 것으로 보아 원료에 포함된 다른 조효소나 보조인자들이 영향을 미치는 것을 의미한다. 그러므로 고효율의 바이오 에탄올을 생성하기 위해서는 각 원료에 따른 특성 파악이 중요하며 발효에 영향을 미치는 요소들에 대하여 많은 연구가 필요할 것으로 판단된다.