대두유의 물리적 특성에 따른 화재감식

Fire Identification based on Physical Properties of Bean Oil

  • 진복권 (인천계양소방서 예방안전과) ;
  • 정수일 (인하대학교 산업공학과)
  • 발행 : 2008.09.30

초록

일반적으로 유류화재의 경우 상온 상압 하에서 그 물리적 성질과 에너지 특성이 유사한 양상을 나타내나 식용유에 의한 화재발생은 그 특성이 매우 특이하여 취급자의 무지로 인한 화재가 자주 발생하고 있다. 따라서 본 연구에서는 식용유에 대한 에너지 특성과 그 물적 성질을 고찰한 연후 실제 연소실험을 통하여 식용유에 대한 물리적 성질을 검증하였다. 뿐만 아니라 실제 화재사례를 통하여 식용유에 의한 화재원인을 감식하였고 식용유화재 방지를 위한 대응방안을 고찰하여 제시 하였다.

Oil Fire easily generates fire in the pressure of the atmosphere and below the normal temperature. Because these discharge flammable gas and ignite within the combustibles limit in conditioning to be assisted air and an invariable density. But Kitchen Fire shows very specific properties of matter and energy Qualification in most cases even though the same oil fires occured. In this Paper, around these specific character that Kitchen Fire have Properties of matter or energy Qualification studied on the genetic mechanism and counter measure scheme.

키워드

참고문헌

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