Abstract
This study was conducted to investigate the effect of feeding diets supplemented with ${\beta}-glucan$ products on the performance, small intestinal microflora and immune response in laying hens. The ${\beta}-glucan$ products used in the experiment were $BetaPolo^{(R)}$ ; soluble ${\beta}-glucan$ of microbial cell wall origin, $HiGlu^{(R)}$ ; microbial cell wall origin, $OGlu^{(R)}$ ; oat origin, $BGlu^{(R)}$ ; barley origin. A total of 720 Hy-Line Brown laying hens of 40wks old were divided into 5 dietary treatments : T1 ; Control( C), T2 ; $BetaPolo^{(R)}$, T3 ; $HiGlu^{(R)}$, T4 ; $OGlu^{(R)}$, T5 ; $BGlu^{(R)}$. Each treatment was replicated 4 times with 36 birds/replicate housed in 2 bird cages, and arranged according to completely randomized block design. Feeding trial lasted 40ds under 16 h lighting regimens. There were significant differences among treatments in hen-house egg production feed intake and feed conversion. HiGlu treatment was significantly higher than OGlu treatments in hen-house egg production. ${\beta}-glucan$ supplemented treatments were lower than the control in feed intake and feed conversion ratio. All ${\beta}-glucan$ supplemented treatments were significantly higher than the control in eggshell strength. Eggshell color and Haugh unit tended to be lower in the supplemented group than the control. IgY concentration was not significantly affected by treatments. At $5^{th}$ week of experiment, however, IgY concentration tended to increase in the supplemented groups. Among the leucocytes parameters, WBC, heterophil, lymphocytes, monocyte and eosinophil concentration were lower in the supplemented groups than those of the control. Among erythrocytes, HCT(hematocrit) and MCV(mean corpuscular volume) were significantly affected by treatment. MCV of supplemented groups were higher than that of the control. Immunoglobulin concentrations in the birds were not significantly different among treatments. However, IgA concentration tended to be low in the supplemented groups than the control. The cfu of small intestinal microflora were not significantly different among treatments, but that of Cl. perfringens tended to be lower than the control. The result of this experiment indicateted that feeding ${\beta}-glucan$ to laying hens improve feed conversion ratio and eggshell strength. Also intestinal microflora and immune responses are modified.
본 실험은 Beta-glucan 제제들이 산란계의 생산성, 혈액성상, 소장내 미생물 균총 및 면역 체계에 미치는 영향을 측정하기 위해 실시하였다. 사양 실험은 40주령의 산란계(Hy-Line Brown) 720수를 선별하여 A형 2단 케이지에 대조구 포함 총 5처리구로 구성하여 처리당 4반복 반복당 36수씩 randomized block design으로 배치하였다. 시험 기간 동안 물과 사료는 자유 섭취하게 하였으며 일반적인 점등 관리(자연일조+조명:16 hr)를 실시하였다. 시험구는 대조구, $BetaPolo^{(R)}$ (미생물 발효 ${\beta}-glucan$, 수용성)구, $HiGlu^{(R)}$(미생물 발효 ${\beta}-glucan$)구, $OGlu^{(R)}$(Oat ${\beta}-glucan$)구 그리고 $BGlu^{(R)}$(Barley ${\beta}-glucan$)구 등 5처리구로 두었다. 생산성에 있어서 일계 산란율은 처리간에 유의한 차이가 없었으나 hen-housed egg production에 있어서 OGlu구가 HiGlu 구에 비해 유의하게 낮았다. 사료 섭취량과 사료 요구율은 처리간에 유의한 차이가 있었는데 모든 ${\beta}-glucan$처리구들이 대조구에 비해 낮았다. 계란 품질에 있어서 난각 강도는 대조구에 비해 모든 ${\beta}-glucan$ 처리구들이 유의하게 높았고 그 중에서 BGlu구가 가장 높았다. 난각색과 Haugh unit는 ${\beta}-glucan$ 처리구들이 대조구보다 낮았는데 특히 OGlu구가 가장 낮았다. 혈액성상에 있어 leucocytes는 전반적으로 ${\beta}-glucan$ 처리구들이 대조구보다 낮았다. Erythrocytes 중 적혈구 용적율(HCT)과 평균적혈구용적(MCV)은 처리간에 유의한 차이가 있었는데 MCV는 ${\beta}-glucan$ 처리구들이 대조구에 비해 높은 수준을 보였다. 특히 ${\beta}-glucan$ 처리구중에서 OGlu구가 leucocytes와 erythrocytes 수준이 가장 높았다. 소장내 미생물 균총도 처리간 유의적 차이가 없었으나 Cl. perfringens 의 경우 모든 ${\beta}-glucan$ 처리구에서 대조구에 비하여 감소하는 경향을 보였다. 난황내 IgY 함량에 있어서는 전체적으로 유의적인 차이는 없으나 시험 마지막 5기에 ${\beta}-glucan$ 처리구 들에서 증가하는 경향을 보였다. 혈액내 IgG, IgA 함량에 있어서는 유의적 차이가 없었다. 이상의 결과를 종합해보면 산란계에 ${\beta}-glucan$ 제제들의 급여가 사료 요구율과 난각 강도를 유의하게 개선시켰는데 혈액성상, 장내 미생물 균총, 면역 기능 등에 순기능적 개선에 의한 결과라고 사료된다.