온라인 고객 리뷰의 분류 항목별 차이 분석: 채널, 제품속성, 가격을 중심으로

Analysis of Differences between On-line Customer Review Categories: Channel, Product Attributes, and Price Dimensions

  • 양소영 (KT마케팅연구소) ;
  • 김형수 (한국과학기술원 테크노경영대학원 경영공학 ) ;
  • 김영걸 (한국과학기술원 경영대학 )
  • Yang, So-Young (KT Marketing Laboratory) ;
  • Kim, Hyung-Su (Business Research Institute, Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Young-Gul (Business School, Korea Advanced Institute of Science and Technology)
  • 투고 : 2008.01.11
  • 심사 : 2008.06.23
  • 발행 : 2008.07.31

초록

기업과 소비자 간의 온라인 커뮤니케이션 활성화로 인하여 기업과 소비자 모두 제품에 대한 경험과 지식을 공유하는 온라인 고객 리뷰에 많은 관심을 기울이고 있다. 본 연구에서는 내용 분석법을 통해 온라인 소비자 리뷰들을 맥락단위로 분류하고 분류항목을 도출함으로써 채널(자사홈페이지/쇼핑몰), 제품속성(탐색재/경험재), 가격(고가/저가)에 따른 차이 분석을 시행하였다. 분류 항목의 도출은 ACSI 모델의 구성 항목들을 근간으로 실제 리뷰의 반복적 분류를 통해 이루어졌으며 총 3단계로 나누어졌다. 1단계에서는 일단 제품과 서비스로 분류하고, 2단계에서는 제품에 대해서 기능, 디자인, 가격, 구매동기, 제안/사용팁, 그리고 추천/재구매를, 그리고 서비스에 대해서 AS/업그레이드, 배송/기타제조사와 유통사 등 총 8개 분류 항목을 도출하였으며, 3단계에서는 실제 제품 리뷰 내용을 바탕으로 2단계 분류 항목의 세부항목으로 작성되었다. 분류 항목별 차이 분석 결과, 총 8개의 분류 항목에서 모두 유의한 차이점을 보였는데, 특히 채널별 차이를 보기 위해 분석한 홈페이지와 쇼핑몰에서의 리뷰 내용이 가장 두드러진 차이를 보이고 있었다. 한편, 쇼핑몰의 특성을 나타내는 가격과 배송/기타 서비스 항목을 제외하고는 맥락단위의 개수가 홈페이지에서 더 많이 나타남으로써 기업 홈페이지 상의 소비자 리뷰가 쇼핑몰 상의 소비자 리뷰보다 더욱 상세하다는 것을 알 수 있었다. 제품에 대한 만족도 역시 홈페이지의 리뷰에서 더 큰 것으로 나타났으며, 탐색재와 경험재로 나누어 보았을 때 디자인, 구매동기, 추천/재구매, AS/업그레이드 서비스, 그리고 배송/기타 서비스 항목에서 서로간의 차이가 있었으나, 전반적인 만족도의 차이는 없었다. 또한, 가격별로 보았을 때는 디자인, 가격, AS/업그레이드 서비스에서 고가와 저가의 차이를 볼 수 있었으나 전반적인 만족도의 차이는 없었다.

Both companies and consumers are highly interested in on-line customer reviews which enable consumers to share their experience and knowledge about products. In this study, after classifying real reviews into context units and deriving categories, we analyzed differences between categories based on channel(manufacturers' homepage/ shopping mall), product attribute(search/experience) and price(high/low). The method to derive categories is based on roughly adopting constructs of ACSI model and elaborate and repetitive classification of real reviews. We set up the classification category with 3 levels. Level 1 consists of product and service, level 2 consists of function, design, price, purchase motive, suggestion/user-tip and recommendation/repurchase in product and AS/up-grade and delivery/others in service and level 3 is composed of details of level 2 of category. We could find remarkable differences between channels in all 8 items of level 2 of category. As the number of context units in homepage is more than in shopping mall, we found reviews in homepage is more concrete. Moreover, overall satisfaction in review was higher at homepage's. Also, in product attribute dimension, we found different patterns of reviews in design, purchase motive, suggestion/user-tip, recommendation/repurchase, AS/up-grade and delivery/others and no difference in overall customer's satisfaction. In price dimension, we found differences between high and low price in design, price and AS/up-grade and no difference in overall customer's satisfaction.

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