초록
본 연구의 목적은 밤나무의 절단전정 시 처리수준에 따른 개화, 결실 및 과실특성을 이해하기 위해 실시되었다. 품종 및 처리수준에 따른 개화특성을 조사한 결과, 결과모지 당 평균 웅화수(雄花穗)의 개수는 0.5~60.3개로 큰 차이를 나타냈으며 처리수준이 증가될수록 결과모지 및 결과지당 웅화수의 개수는 감소되었다. 결과모지당 발생된 가지수는 처리수준 30% 이상에서 크게 감소되기 시작하였으며 결과모지당 결과지수는 가지 발생수와 매우 유사한 경향을 나타냈다. 결과지당 착구수는 1.0~2.0개로 품종에 따라 다소 차이가 있었으며, '대보'의 경우, 처리수준이 증가될수록 많아졌다. 낙과율은 '축파'의 경우, 처리수준 50%에서 22.6%로 가장 낮은 반면, '평기'의 경우, 처리수준 50%에서 모두 낙과되었다. 절단전정에 따른 품종 및 처리수준별 과실특성 및 품질검정을 실시한 결과, 입중은 결과지당 착구수가 적을수록 높았으며, 결과모지당 수확량은 처리수준이 증가할수록 감소되는 경향을 보였다. 과실등급은 품종별 처리수준간 차이가 크게 나타났으며, '평기'를 제외한 나머지 품종에서 처리수준이 증가할수록 각각의 평균입중보다 무거운 과실의 비율이 높아짐에 따라 무처리에 비해 모든 처리구에서 특대립 비율이 높게 나타남을 확인할 수 있었다. 초기 당도는 처리수준간 뚜렷한 차이는 없는 반면 후기 당도는 초기 당도에 비해 3.3~5.3%정도 증가하였다. 경도는 초기 당도와 마찬가지로 모든 품종 및 처리수준간 뚜렷한 차이는 없는 것으로 조사되었다.
This study was conducted to understand the effect of the different treatment level of head back pruning (HBP) on flowering, fruiting and nut qualities. The average number of pistillate flowers per bearing mother branch (BMB) ranged greatly from 0.5 to 60.0. For all cultivars as the level of HBP treatment increases, the number of pistillate flowers per bearing branch (BB) and BMB decreased. For all cultivars the number of branches developed per BMB began to decrease above 30% HBP treatment level. The number of burrs per BB ranged from 1.0 to 2.0. Within 'Daebo' the number of burrs per BB increased with increasing HBP treatment level. The rate of fallen fruits was the lowest of 22.6% at the 50% HBP treatment level of 'Tsukuba', whereas the rate was the highest in 'Pyeonggi'. Nut weight increased with decreasing the number of burrs per BB. Nut yield per BMB showed a tendency of decreasing with increasing the HBP treatment level. Within a HBP treatment level nut grade indicating nut quality varied greatly among cultivars. For all cultivars except for 'Pyeonggi', the proportion of specially large nuts above the average weight increased as the HBP treatment level increased. The soluble solids content showed no significant difference among the HBP treatment levels just right after harvesting of nuts. After 8 weeks of harvesting, however, the soluble solids content increased about 3.3% to 5.3%. and was highest at the 50% HBP treatment level. There were no significant differences among the HBP treatment levels and cultivars in the nut hardness which is highly related to the storage as well as the initial soluble solid content.