위절제술 후 빈혈에 있어서 Iron Sucrose의 효과

Efficacy of Intravenous Iron Sucrose for Treating Anemia after Gastrectomy

  • 권인규 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 송재원 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 강욱호 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 오성진 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 형우진 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 최승호 (연세대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 노성훈 (연세대학교 의과대학 외과학교실)
  • Kwon, In-Gyu (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Song, Jye-Won (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Kang, Wook-Ho (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Oh, Sung-Jin (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Hyung, Woo-Jin (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Choi, Seung-Ho (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine) ;
  • Noh, Sung-Hoon (Department of Surgery, Yonsei University College of Medicine)
  • 발행 : 2008.12.30

초록

목적: 위절제술을 시행받은 환자에게 있어서 빈혈은 흔하게 보고되고 있으며, 이들 중 일부는 빈혈의 교정이 필요하다. 본 연구의 목적은 빈혈의 치료로서 정맥용 철분제제인 Iron sucrose 사용의 유효성에 대하여 알아보고자 하였다. 대상 및 방법: 2007년 5월부터 2007년 10월까지 연세대학교 세브란스병원에서 위절제술을 시행받은 환자 중 외래추적관찰시 헤모글로빈 수치가 11 g/dl 이하인 47명의 환자들을 대상으로 하였다. Iron sucrose를 투여하기 전과 투여후 1주,2주,3주,3개월,6개월 뒤에 각각 혈색소(Hgb), 적혈구용적률(Hct), 혈청철(Serum iron), 총철결합능(TIBC), 혈청페리틴(Serum ferritin), 트란스페린(Transferrin)을 측정하여 효과를 전향적으로 비교 분석하였다. 결과: 47명의 환자 중 처방대로 치료를 받은 36명이 분석의 대상이 되었고 남자가 11명, 여자가 25명이었다. Hgb은 치료 전과 비교하여 치료 후 1주, 2주, 3주, 3개월, 6개월 후에는 0.6, 0.8, 1.3, 2.1, 2.2 g/dl 상승하여 통계적으로 유의한 변화를 보였다(각각 P<0.001). 그리고, 각 기간별로 비교하였을 때 3개월까지는 의미 있는 상승을 보였으나 3개월과 6개월 사이의 변화는 통계적으로 유의하지는 않았다. 26명(72%)에 있어서는 Hgb이 12 g/dl 이상까지 상승하였다. 한 명의 환자에게 있어서 일시적인 오심이 발생하였고 다른 부작용이나 합병증은 보고되지 않았다. 결론: 위절제술을 시행받은 빈혈환자에 있어 정맥용 철분제제인 Iron sucrose 투여한 경우 투여 후 일주일 이내에 Hgb 상승효과를 기대할 수 있으며 적어도 3개월까지는 지속적인 Hgb의 상승을 보인다. 위절제술 후 빈혈의 치료로 Iron sucrose는 안전하면서도 빠르고 효과적으로 빈혈을 교정할 수 있다.

Purpose: Many patients suffer with anemia after gastrectomy. Iron deficiency due to a decreased oral intake and malabsoption is the most common cause of anemia in gastrectomized patients. This study evaluated the efficacy of administering intravenous iron sucrose for treating patients with anemia. Materials and Methods: From May 2007 to October 2007 at Yonsei University Severance Hospital, we reviewed 47 outpatients whose hemoglobin levels were below 11 g/dl after gastrectomy. Iron sucrose was used for iron supplementation. To determine the difference between before and after the treatment (at 1 week, 2 weeks, 3 weeks, 3 months and 6 months after treatment), we prospectively examined such anemia parameters as the hemoglobin level (Hgb), the hematocrit (Hct), serum iron, TIBC, ferritin and transferin. Results: Out of the 47 patients, only 36 completed their treatment. Eleven were male and 25 were female. The Hgb levels, which indicate anemia, were elevated 0.6, 0.8, 1.3, 2.1 and 2.2 g/dl after 1 week, 2 weeks, 3 weeks, 3 months and 6 months after administration, respectively (P<0.001). The changes from 1 week to 3 months were statistically significant, but those from 3 to 6 months were not. The Hgb levels of 26 patients, which accounted for 72% of all the patients, elevated up to 12 g/dl or more. No side effects or complications were found, but there was one case of temporary nausea. Conclusion: Anemia after gastrectomy is safely treated in a relatively short time with administering iron sucrose. The patients' Hgb levels are expected to increase in a week and keep increasing up to 3 months.

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