Abstract
Hypercholesterolemia is associated with many pathological states such as fat deposit in the tendon and skin, hepatomegaly, pancreatitis and heart attack. The present study was focused on the effect of Korean red ginseng water extract (RGWE) on the recovery of hepatic function that was deteriorated in high-cholesterol diet fed mice. Mice were divided into 6 groups ; normal diet group (AIN-2WK), 4 week-high-cholesterol diet group (CHOL-4WK), 2 week-high-cholesterol + 2 week-normal diet group (CHOL-2WK), 2 week-high-cholesterol + 2 week-normal diet + RGWE treated group (R100, R300, R500). RGWE treated group received normal diet and RGWE at daily doses of 100, 300, 500 mg/kg b.w. for 2 weeks after the 2 weeks feeding of high-cholesterol diet. The results are as follows : 1. The hepatic weight and total hepatic lipid weight were markedly lower in RGWE treated group than those in the CHOL-4WK or CHOL-2WK group, indicating that ginseng inhibited hepatic hypertrophy. 2. Total hepatic cholesterol and HDL-cholesterol in normal diet conversion group (CHOL-2WK) were significantly reduced compared with the high cholesterol group (CHOL-4WK). The lowering effect was significantly reinforced by RGWE administration. 3. Hepatic triglyceride level of CHOL-4WK group was markedly lower than that of the normal group (AIN-2WK). However, the level was significantly increased in CHOL-2WK and RGWE treated group. The result indicated that ginseng administration and diet conversion exert normalizing effects of hepatic function. 4. The lipid peroxide levels in RGWE treated groups were markedly lower than CHOL-2WK group. These results suggest that Korean red ginseng water extract can be useful as a dietary supplement for the treatment of obesity or hypercholesterolemia by improving lipid metabolism and hepatic function.
고콜레스테롤 혈증은 힘줄의 지방축적, 피부, 간비대, 췌장염 및 심장 발작 등과 같은 여러 가지 병리현상을 나타낸다. 본 연구는 홍삼 물추출물(홍삼정)이 고콜레스테롤로 식이된 마우스의 간 기능 회복에 대하여 연구하였다. 고콜레스테롤 사료를 2주 동안 식이 한 후 홍삼물추출물(홍삼정)을 투여용량 100,300,500 mg/kg, b.w으로 경구 투여하였다. 마우스군을 6개 군으로, 즉, 정상군(AIN-2WK), 고콜레스테롤 4주 식이군(CHOL-4WK), 고콜레스테롤 2주 식이 + 정상식이 2주군(CHOL-2WK) 그리고 고콜레스테롤 2주식이 + 정상식이 2주 및 홍삼 물추출물 투여군( R100, R300, R500) 으로 나누어 실험하였다. 1. 홍삼 투여군의 간 무게 및 총 지질의 양은 고콜레스테롤 4주 식이군(CHOL-4WK) 및 고콜레스테롤 2주 식이군(CHOL-2WK) 비하여 현저하게 낮았다. 그러므로 홍삼 물추출물은 효과는 고콜레스테롤 식이한 생쥐의 간의 비대 억제함을 알 수 있었다. 2. 콜레스테롤 2주 식이군(CHOL-2WK)은 고콜레스테롤 식이군(CHOL-4WK)에 비하여 총 콜레스테롤 및 HDL-콜레스테롤이 유의적으로 감소하였다. 이러한 감소 효과는 홍삼 물추출물 투여에 의하여 더욱 강화되었다. 3. 고콜레스테롤 4주 식이군(CHOL-4WK)은 정상군(AIN-2WK)에 비하여 유의하게 간 중성 지방이 감소하였으며 콜레스테롤 2주 식이군(CHOL-2WK) 및 홍삼 물추출물 투여군은 유의하게 증가하였다. 이결과로 볼때 정상식이 전환 및 홍삼투여가 간기능을 정상화 시킴을 알 수 있었다. 4. 홍삼 투여군에서 지질과산화의 수치가 현저하게 감소하였다. 이러한 결과들은 홍삼 물추출물은 고콜레스테롤혈증이 유발된 마우스에서 간의 지질 대사 및 간 기능을 증진시킴으로써 비만의 식이요법 및 고콜레스테롤 혈증에 유용할 것으로 생각된다.