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Occurrence of Skin Browning by Mechanical Injuries on the Fruits of 'Mansu' Pear

만수 품종 배의 과피 갈변 원인 구명

  • Lee, Jung-Sup (Pear Research Station National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Seo, Hyung-Ho (Fruit Research Division National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Yun, Ik-Gu (Fruit Research Division National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Choi, Jang-Jeon (Pear Research Station National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Choi, Jin-Ho (Pear Research Station National Institute of Horticultural & Herbal Science) ;
  • Kim, Jeom-Kuk (Fruit Research Division National Institute of Horticultural & Herbal Science)
  • 이중섭 (국립원예특작과학원 배시험장) ;
  • 서형호 (국립원예특작과학원 과수과) ;
  • 윤익구 (국립원예특작과학원 과수과) ;
  • 최장전 (국립원예특작과학원 배시험장) ;
  • 최진호 (국립원예특작과학원 배시험장) ;
  • 김점국 (국립원예특작과학원 과수과)
  • Published : 2008.12.01

Abstract

This research was carried out to elucidate the causes of fruit skin browning in 'Mansu' pear for the last 2 years. It was observed that skin browning was induced even by the small mechanical injury produced during grading and packing for the market supplies after harvest on the fruits of 'Mansu' pear. The incidences of fruit skin browning in pears treated with artificial mechanical injuries were investigated between 'Niitaka' and 'Mansu' pears. The results showed that fruits of 'Mansu' are more susceptible to skin browning than those of 'Niitaka', We also found that the epidermis of fruits in 'Mansu' pear was thinner than that of 'Niitaka', and that there was lower incidence of fruit browning in epidermis of pears with high chlorophyll content than those with low chlorophyll content. The skin browning in fruits could be considerably reduced by sorting and grading them wrapped with paper bags for the fruits of 'Mansu' pear.

배 만수 품종에서 발생되는 수확 후 과피 갈변 발생원인을 구명하기 위해 2년간 시험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 배 만수 품종의 과피 갈변은 수확 후 선과시 발생되는 미세한 물리적 상처 부위에서 갈변이 발생되었다. 따라서 과피에 인위적 상처를 낸 후 품종간 과피 갈변 정도를 비교한 결과 신고 품종에 비해 만수 품종이 과피 갈변 발생정도가 심하여 품종간 차이를 나타내었다. 또한 만수 품종은 신고 품종에 비해 과피 조직이 얇았으며, 과피내황산화능이 높고 함량이 많을수록 과피 갈변 발생이 적었다. 결과적으로 만수 품종의 과피 갈변은 수확후 선과주에 발생하는 물리적인 미세상처 발생을 억제하기 위해 수확 후 봉지를 씌운채 선과하면 과피의 상처 발생감소로 갈변 발생이 현저히 억제되었다.

Keywords

References

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