식품 첨가제 미함유 그릴 돈육햄의 냉장저장 중 물리화학, 미생물학 및 관능적 품질 특성
Physicochemical, Microbiological and Sensory Properties of Food Additive-Free Grilled Pork Products during Cold Storage
- 김일석 (진주산업대학교 동물소재공학과) ;
- 진상근 (진주산업대학교 동물소재공학과) ;
- 박기훈 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 정기종 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 김동훈 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 양미라 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 하경희 (농촌진흥청 축산기술연구소) ;
- 이무하 (서울대학교 동물생명공학)
- Kim, Il-Seok (Department of Animal Resources Technology, Jinju National University) ;
- Jin, Sang-Geun (Department of Animal Resources Technology, Jinju National University) ;
- Park, Gi-Hun (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Jeong, Gi-Jong (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Kim, Dong-Hun (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Yang, Mi-Ra (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Ha, Gyeong-Hui (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Lee, Mu-Ha (Department of Animal Science and Biotechnology, Seoul National University)
- 발행 : 2007.01.10
초록
본 연구는 3종의 식품 첨가제 미함유 그릴 돈육 햄 제품(T1; 등심, T2; 안심, T3; 뒷다리)에 대한 물리화학적, 미생물학적 및 관능적 품질특성의 변화를 조사하고자 실시하였다. 제품 제조 시 열처리는 그릴러에서
The objective of this study was to investigate the physicochemical, microbiological and sensory properties of food additive-free grilled pork products manufactured using loin (T1), tender loin (T2) and ham (T3). The samples were heated for 30 min at