Journal of Dairy Science and Biotechnology
- 제25권1호
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- Pages.15-20
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- 2007
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- 2733-4554(pISSN)
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- 2733-4562(eISSN)
퀘소블랑코 치즈의 감마선 조사 처리 효과
Effects of Gamma Irradiation on Queso Blanco Cheese
- 정석근 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 노영배 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 신지혜 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 한기성 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 채현석 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 유영모 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 안종남 (농촌진흥청 축산연구소) ;
- 이주운 (한국원자력연구소 방사선이용연구부) ;
- 조철훈 (충남대학교 동물자원학부) ;
- 이완규 (충북대학교 수의학과) ;
- 함준상 (농촌진흥청 축산연구소)
- Jeong, Seok-Geun (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Noh, Young-Bae (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Shin, Ji-Hye (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Han, Gi-Sung (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Chae, Hyun-Seok (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Yoo, Young-Mo (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Ahn, Jong-Nam (National Livestock Research Institute, RDA) ;
- Lee, Ju-Woon (Advanced Radiation Technoloey Institute) ;
- Jo, Cheor-Un (Chungnam National University) ;
- Lee, Wan-Kyu (Chungbuk National University) ;
- Ham, Jun-Sang (National Livestock Research Institute, RDA)
- 발행 : 2007.06.30
초록
본 연구는 항원성을 저감한 유제품 개발을 위한 기초자료 도출을 위해 감마선 조사 처리시 퀘소블랑코 치즈의 화학적, 미생물학적 및 항원성 변화를 비교하였다. 퀘소블랑코 치즈는 제조과정에서 85
Effects of gamma irradiation on chemical, microbiological, and immunological changes of Queso Blanco cheese were investigated. Although Queso Blanco cheese was made by heat pasteurization at 85