Journal of the East Asian Society of Dietary Life (동아시아식생활학회지)
- Volume 17 Issue 4
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- Pages.540-546
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- 2007
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- 1225-6781(pISSN)
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- 2288-8802(eISSN)
Analysis of Trans Fatty Acid and Crude Fat Contents of Bakery Foods in Chung-cheong Province
대전, 충천 지역 제빵류의 조지방 및 트랜스 지방산 함량 조사
- Kim, Yu-Mi (Department of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
- Heo, Oak-Sun (Daejeon Korean Food & Drug Administration) ;
- Lee, Ki-Teak (Department of Food Science and Technology, Chungnam National University)
- Published : 2007.08.31
Abstract
Bakery food items distributed in Chung-cheong province Daejeon, Cheonan, and Cheongju) were studied to determine their contents of total crude fat and trans fatty acids (TFA). After fat extraction by the Folch method, methylation was carried out to analyze the fatty acid compositions by GC, using a SP-2560 column and flame ionization detector. The total fat contents of the foods were in the approximate range of 2
대전, 충청(청주, 천안)지역의 제과점에서 수거한 제빵류 42개의 시료에서 조지방을 추출하고 이것을 Gas Chromatography(GC)를 이용하여 트랜스 지방의 함량을 분석하였다. 수거한 시료는 생크림 케이크 9개, 페이스츄리 9개, 슈크림 7개, 크로켓 9개, 찹쌀 도넛 8개였다. 추출한 시료의 조지방 함량은 페이스츄리 10.67