References
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This study was carried out to investigate the effect of Vapor-dam treatment on drying drying rates, prevention of checks and V-shaped split during air circulating oven drying bamboo (Phyllostachys pubescens Mazel et Z) tube. It was shown that the drying time from green to around 7~8 % of moisture content was required less as drying schedule was more severe, and distinctly dominated by the drying rate during the initial drying stage. Area shrinkages in cross section and thickness shrinkages measured during air circulating oven drying test were very large. Surface checks and V-shaped splits were occurred in untreated samples just after the beginning of drying, while sixty seven percentages of all the Vapor-dam treated samples could be produced without drying defects. The V-shaped splits occurred in the Vapor-dam treated samples were influenced more by the sealing of the vapor evaporation through the cross section than drying schedule.
본 연구는 통죽의 송풍오븐 건조중 수증기댐 처리가 건조속도 및 할렬과 외주할 예방에 미치는 영향을 조사하였다. 생재에서 함수율 약 7~8%까지 건조되는데 소요되는 시간은 건조스케줄이 과격할수록 적었으며, 건조소요시간은 건조초기의 건조속도에 의해서 크게 좌우되는 것으로 나타났다. 건조중 횡단면적 수축율과 통피층의 두께수축율은 모두 비정상적일 정도로 매우 크게 나타났다. 무처리재의 경우 건조개시 직후 할렬과 외주할이 발생하였으며, 수증기댐 처리재에서는 약 67% 정도의 건조수율을 기대할 수 있었다. 수증기댐 처리재의 외주할은 건조조건 보다는 수증기댐 처리에 의한 횡단면을 통과하는 수분의 증발 차폐정도와 밀접한 관련이 있는 것으로 평가되었다.