유박의 온도, 수분, 토심, 및 토성에 따른 질소의 무기화

Nitrogen mineralization of oil cakes according to changes in temperature, moisture, soil depth and soil texture

  • 투고 : 2007.01.23
  • 심사 : 2007.02.27
  • 발행 : 2007.03.30

초록

토양중 유박의 온도(10, 20, $30^{\circ}C$) 및 수분변화 (양토 : 포장용 수량의 40, 50, 60, 70%, 사양토 : 포장용수량의 50, 60, 70, 80%)에 따른 무기화정도를 검토하기 위해 토양과 피마자유박, 대두박, 탈지강을 혼합하여 실내항온배양을 30일간 실시하여 무기태 질소를 측정하였다. 또한 PVC파이프로 컬럼을 제작하여 실외 포장에 토양컬럼을 설치하여 30일 후 토양깊이에 따른 무기화를 조사하였으며 실내 및 실외배양에 사용된 토양은 사양토와 양토로 이들 두 토양간의 무기태질소의 생성량을 조사하였다. 피마자박, 대두박 및 탈지강을 토양에 혼합하여 실내항온배양을 실시한 결과 배양온도가 높고 수분함량이 높을수록 무기태 질소의 생성량이 증가되었으며 양토보다 사양토에서 무기태 질소의 생성량이 높았다. 한편 토양컬럼 실험결과 토심에 따른 무기태 질소의 생성량은 토심이 깊어짐에 따라 감소하였으며 실내항온배양과 마찬가지로 사양토가 양토보다 무기태 질소의 생성량이 높았다.

To investigate the characteristics of the nitrogen mineralization of oil cakes according to changes in temperature(10, 20, $30^{\circ}C$) moisture(40, 50, 60, 70% of field capacity in loam and 50, 60, 70, 80% of field capacity in sandy loam), mineral nitrogen was measured in soil after incubation for 30 days. In addition, the mineralization in sandy loam and loam which had different soil texture were compared. According to incubating the castor seed, soybean, and rice bran cakes with soil, the higher the temperature and moisture content were, the higher the content of mineral nitrogen was observed. The content of mineral nitrogen was higher in sandy loam than loam. The content of mineral nitrogen was decreased with soil depth increasing and was also higher in sandy loam than loam.

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