The Influence of Auxiliary Goods and Tooth Brushing for the Reduction of Oral Malodor

잇솔질과 구취감소보조용품제가 구취감소효과에 미치는 영향

  • Oh, Hye-Seaung (Department of Dental Hygiene, Sahm Yook Health College)
  • 오혜승 (삼육보건대학 치위생과)
  • Received : 2007.08.06
  • Accepted : 2007.09.08
  • Published : 2007.09.30

Abstract

This study was carried out to see the effect of dental auxiliary product groups being used in case of not being able to brush teeth. This study was executed for 70 students in the Dept. of Dental Hygiene of S Health College, and it was divided into the group which used brushing teeth, the one which used only dental auxiliary products, the one which did onion juice gargle, etc, and measured the effect on the reduction of oral malodor. The experimental results of the study were as below. 1) After onion juice gargle, in the experimental group A which brushed teeth, it showed lasting decrease of oral malodor until 20min since the experiment, and after 30min, the degree of oral malodor started to increase again. 2) After onion juice gargle, the result of the experimental group B which took only supplementary products such as garglin, chewing gum, intaking green tea with roasted rice & brushing a tongue and so on, was as follows. First, in case of experimental group BG which used garglin, until 30 min has passed since the experiment, it showed the lasting reduction of oral malodor as the same trend with the experimental group BG. Second, in chewing gum (experimental group BC), intaking green tea with roasted rice (experimental group BT), and brushing a tongue (experimental group BO), continuous reduction of oral malodor was shown until 10minutes has passed since the experiment, but, after 20minutes, we could see the degree of oral malodor started to increase again. 3) After onion juice gargle, in the experimental group C which only the degree of oral malodor was measured with the passage of time, neither brushing teeth nor using auxiliary goods, until 30min since the experiment, it showed the similar trend of the reduction of oral malodor with other experimental groups, but, it showed high degree of oral malodor, as compared with other experimental groups A and B.

본 연구는 현재 서울에 소재하고 있는 S보건대학 치위생과 학생들을 대상으로 인위적인 구취를 발생시킨 후 실험 전, 양파즙 가글 직 후, 실험 5분, 실험 10분, 실험 20분, 실험 30분경과에 따른 구취도를 측정하였다. 실험대상을 잇솔질만 시행한 실험군 (실험군 A), 보조용품만 시행한 실험군 (실험군 B), 어떤 보조용품도 사용치 않은 상태에서의 경과시간에 따른 구취도를 측정한 실험군 (실험군 C)으로 분류하였다. 또한 보조용품군을 가글액 사용군, 껌 저작군, 현미녹차 섭취군, 혀솔질군 등으로 나누어 잇솔질을 대처할 수 있는 최적의 구강보조용품이 어떤 것인가에 대하여 연구하고자 하였다. 1. 실험군 A와 실험군 BG의 경과시간에 따른 구취도의 변화는 실험 30분 경과부터 유의한 차이를 보였다 (p < 0.05). 2. 실험군 A와 실험군 BC의 경과시간에 따른 구취도의 변화는 실험 20분 경과부터 유의한 차이를 보였다 (p < 0.05). 3. 실험군 A와 실험군 BT의 경과시간에 따른 구취도는 실험 20분 경과부터 유의한 차이를 보였다 (p < 0.05). 4. 실험군 A와 실험군 BO의 경과시간에 따른 구취도의 변화는 실험 전에서 실험 30분 경과까지 유의한 차이를 보이지 않았다 (p > 0.05). 5. 실험군 C는 실험군 A, B,군에 비하여 아주 높은 수치를 보이며 실험 30분 경과까지 구취도가 감소하였다. 본 연구의 실험 결과 잇솔질을 시행하지 못한 경우 가그린, 껌 저작, 현미녹차섭취, 혀 긁겅이 중에서 가그린의 사용이 구취감소에 가장 효과적이였다.

Keywords