KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY (한국포장학회지)
- Volume 13 Issue 3_4
- /
- Pages.107-112
- /
- 2007
- /
- 1226-0207(pISSN)
- /
- 3058-2024(eISSN)
Studies on the Substance of Migration for Retort Pouch Packaging Materials for Various Condition
레토르트 파우치 포장재의 사용조건에 따른 이행물질의 조사
- Lee, Man-Sul (Korea Health Industry Development Institute) ;
- Song, Beum-Ho (Korea Health Industry Development Institute) ;
- Park, Sun-O (Korea Health Industry Development Institute) ;
- Lee, Bu-Young (Korea Health Industry Development Institute) ;
- Lee, Young-Za (Korea food and drug administration) ;
- Youn, Hey-Kyung (Korea food and drug administration) ;
- Eum, Mi-Ok (Korea food and drug administration) ;
- Seung, Ju-Heung (Korea food and drug administration) ;
- Jeun, Dae-Hoon (Korea food and drug administration)
- 이만술 (한국보건산업진흥원) ;
- 송범호 (한국보건산업진흥원) ;
- 박선오 (한국보건산업진흥원) ;
- 이부영 (한국보건산업진흥원) ;
- 이영자 (식품의약품안전청 용기포장팀) ;
- 윤혜경 (식품의약품안전청 용기포장팀) ;
- 엄미옥 (식품의약품안전청 용기포장팀) ;
- 성준형 (식품의약품안전청 용기포장팀) ;
- 전대훈 (식품의약품안전청 용기포장팀)
- Published : 2007.09.01
Abstract
The effect of microwave heat to retort pouches and microwavable packages was examined. 186 products were collected, but packages were consisted of five package materials such as PET, Aluminum foil, Nylon, EVOH, and polypropylene. The results showed that all packages did not exceed the limits of current packaging regulation on consumption weight of
시중에서 유통되고 있는 레토르트 및 전자렌지용 식품을 조사하여 이들 식품에 주로 사용하고 있는 포장재에 대하여 가혹한 조건을 설정하여 용출시험을 수행하였다. 시중에서 판매되고 있는 레토르트 및 전자렌지용 식품 186품목은 모두 그 구성이 PET, 알루미늄, 나일론, 에틸렌 비닐알콜 및 폴리프로필렌 등5개 품목으로 구성되어 있으며 식품과 접촉하는 면은 모두 폴리프로필렌으로 되어 있었다. 재질에 따른 이행물질을 검사하기 위하여 가장 널리 사용되고 있는 레토르트용 포장재 6종, 전자렌지용 포장재 11종에 대한 용출시험항목인 과망간산칼륨소비량, 이소시아네이트 및 카프로락탐을 검사하였다. 용출용매는 물, 4%초산, 20%알콜 그리고 n-헵탄을 사용하였으며 레토르트용 포장재의 경우